Multi Camera webinars

Gebruik Open Broadcaster Software (OBS) en Virtual Cam voor Windows om multi camera webinars te regisseren.

Open Broadcaster Software (OBS) en Virtual Cam voor Windows

OBS is software met heel veel mogelijkheden voor live video streamen. In combinatie met Virtual Cam kan het ook gebruikt worden om professionele apparatuur te gebruiken tijdens je webinar. Je kunt met OBS ook eenvoudig multi camera webinars uitzenden en verschillende settings maken voor de uitzending. Bijvoorbeeld picture in picture. 

In OBS heb je de mogelijkheid om bronnen toe te voegen. Als je camera aangesloten is op je computer, lukt het vrijwel altijd om deze als beeld te gebruiken voor tijdens het webinar. Via Google kan je vrijwel voor elk type camera instructies vinden om dit voor elkaar te krijgen. Zoek op Google naar jouw camera merk en type in combinatie met “as webcam”, of “to computer”. 

OBS biedt veel flexibiliteit voor het creeren van een eigen setting voor je webinars. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere camera's gebruiken en picture in picture formats maken.

De volgende stap is om deze camera te laten herkennen als webcam. Hiervoor kun je OBS gebruiken. OBS staat voor “Open Broadcaster Software” en is gratis en open source software om video’s op te nemen en te live streamen. Het kan eigenlijk veel meer dan je beeld doorzetten als webcam, je kunt bijvoorbeeld meerdere camerabeelden samenvoegen (split screen), je kunt filters toevoegen, camera beelden over elkaar leggen (picture in picture) en je kunt plaatjes en andere media toevoegen aan je beeld. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Voor nu houden we het bij de mogelijkheid van OBS om je externe beeld te gebruiken als webcam. Dit is iets dat alleen in Windows kan, en werkt als volgt:

  1. Download OBS voor Windows op https://obsproject.com 
  2. Download de plugin OBS-VirtualCam op https://obsproject.com/forum/resources/obs-virtualcam.539/ 
  3. Open OBS, en voeg je camera bron toe bij “Sources”. Vind je deze niet is er wellicht een probleem met de detectie van je camera.
  4. Klik in het menu op Tools en kies “VirtualCam”
  5. Klik op “Start” en sluit het venstertje.
  6. Je kunt nu in WebinarGeek (na het verversen van je scherm) onder “Instellingen” onder je camera beeld kun je nu “OBS-Camera” als input selecteren.

Met twee klikken start je de VirtualCam plugin van OBS waarmee je camerabeeld een webcam wordt

Over OBS

Voordelen

Nadelen