Professionele video camera als webcam

Beeld en geluid maken of kraken je webinar. Het loont dus absoluut de moeite om daar extra aandacht aan te geven. 

Wij hebben onze webinar software zo ontworpen dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een webinar te kunnen organiseren en uitzenden. Daar heb je in de basis niet meer dan een laptop met ingebouwde webcam en microfoon voor nodig. Dat volstaat om een live webinar te hosten! Wel zo makkelijk. 

Nou begrijpen wij als geen ander dat de behoefte kan ontstaan om professionele apparatuur te gebruiken voor nog betere beeld- en geluidkwaliteit. Wij ondersteunen die mogelijheden ook. Het is zelfs mogelijk om vanuit een professionele studio te hosten als je dat wilt.

Het is zelfs mogelijk om vanuit een professionele studio je webinars te hosten.

Er zijn verschillende stappen. En het is goed om jezelf af te vragen wat je precies voor ogen (en oren) hebt. Je kunt het jezelf anders snel onnodig lastig maken. Een eerste optie is om gebruik te maken van USB apparatuur. Deze webcams en microfoon plug je eenvoudig in en worden direct door je browser herkend. En kan je direct gebruiken tijdens je webinar. Hier lees je meer over het gebruiken van USB apparatuur tijdens je live webinar.

Een volgende stap is om professionele videocamera's en microfoons te gebruiken. Ik bedoel dan HD videocamera's of DSLR camera's. Technische kennis over het gebruik van dit soort apperatuur is wel een pré. Ik ga je alvast op weg helpen.

WebinarGeek is browser-based webinar software

Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat onze webinar software browser-based is. Dat betekent dat alles direct in je browser plaatsvindt. Een camera en microfoon moeten dus door de browser als zodanig worden herkend. In dit geval moet Chrome dus de apparaten herkennen als audio- of videobron. Een ingebouwde webcam en camera worden automatisch herkend. De meeste USB apparatuur ook. 

Bij professionele apparatuur is dit anders. Daar heb je nog een converter nodig om ervoor te zorgen dat de browser deze herkent. Je kunt hier een Blackmagic webpresenter of de AJA U-TAP voor gebruiken. Deze apparaten zorgen voor de magie die je nodig hebt!

Met deze kastjes is het mogelijk om vrijwel elke camera te gebruiken als webcam. 

Ik ga je laten zien hoe je met beide apparaten een professionele camera omtovert tot een webcam. 

De Blackmagic Web Presenter

De eerste optie is het gebruik van de Blackmagic Web Presenter. Dit is een apparaat waar je je externe apparatuur via SDI of HDMI op aansluit en ervoor zorgt dat je camera als USB webcam wordt herkend.

De Web Presenter is gemaakt voor streaming via internet  in moderne browser en werkt “plug and play”. Je verbindt de apparaten, sluit de Web Presenter aan op je computer en kan direct aan de slag.

Je kunt optioneel een Mini Smart Panel krijgen. Hiermee is het mogelijk om het apparaat met handige knoppen te bedienen en heb je ook een display. Hiermee is het mogelijk om tussen twee camera's te schakelen tijdens de live uitzending.

De Web Presenter verbonden met een systeemcamera en een laptop.

De setup

Dit is hoe je een Sony A6300 systeemcamera gebruikt als webcam;

Het optionele smart panel van de Web Presenter in gebruik.

Met het smart panel zie je een voorbeeld van je input samen met een audio meter. Je kunt als je twee camera's hebt aangesloten (een via SDI en een via HDMI) met de 1 en 2 knoppen tussen de camera's wisselen. Een makkelijke manier om met twee aparte camera's te werken.

Over de Blackmagic Web Presenter

Voordelen

Nadelen

De AJA U-TAP

De U-TAP is een compact apparaat (kleiner dan je telefoon) en zet elk HDMI sginaal om naar USB 3.0. Hierdoor maakt de U-TAP van jouw favoriete video camera een webcam. Het mooie is dat de U-TAP geen software of drivers nodig heeft.

De U-TAP is beschikbaar in twee varianten, de HDMI variant en de SDI variant, afhankelijk van welk signaal je externe camera gebruikt.

Set up

Met deze stappen kan je een CANON DSLR camera gebruiken als webcam: 

That's it!

De U-TAP is heel compact en daardoor makkelijk voor mobiele webinar studio's.

Over de AJA U-TAP

Voordelen

Nadelen

De Elgato Cam Link

De Elgato Cam Link is een klein apparaatje voor in je USB poort met een HDMI poort als uitgang, en is daarmee net zo compact en functioneel als bijvoorbeeld de U-TAP. Al werkt de Elgato Cam Link alleen met HDMI, waar de U-TAP bijvoorbeeld ook nog SDI ondersteuning heeft. De Elgato Cam Link is een stuk goedkoper dan de U-TAP en in veel gevallen daarom een prima alternatief.

De Elgato Cam Link hebben wij zelf niet getest maar is succesvol in gebruik door meerdere van onze gebruikers.

Over de Elgato Cam Link

Algemene tips en instellingen

Tijd om zelf aan de slag te gaan! En je gewenste setup te gaan uitproberen in de praktijk. Tot slot nog een aantal algemene tips die kunnen bijdragen aan een stabiele en goed werkende oplossing: