10 handige tips om succesvol een webinar te presenteren

Door Matthias - 20 August 2019

Een webinar presenteren

De inhoud van je verhaal is natuurlijk het allerbelangrijkste! Of toch niet?!

Natuurlijk is de inhoud hoofdzaak, maar de manier waarop je de boodschap weet over te brengen is ook van groot belang! Denk maar eens aan die ene oom die altijd een mop wil vertellen, maar deze nooit goed weet over te brengen. Niemand lacht. Het hoeft niet zo te zijn dat de mop slecht is, soms kan iemand deze niet goed overbrengen.

TIjdens een webinar maak je gebruik van beeld en daarom is dit te vergelijken met een performance. Zie het als een optreden. Jij moet de kijker weten te boeien en mee te krijgen in je verhaal. 

Het is voor veel mensen nieuw en onwennig om te presenteren tegen een webcam of camera. Je krijgt geen directe reactie van de kijker. 

Een boodschap zo goed mogelijk over brengen en zorgen dat mensen onthouden van wat jij zegt, is niet makkelijk. De tips in dit artikel helpen jou op weg om een succesvol webinar te presenteren! 

Tip 1. Presenteer staand

Veel mensen die een webinar geven, zijn geneigd om dit zittend te doen. Als je fysiek voor een groep staat, doe je dat ook niet. Het kan echt helpen om je webinar ook staand te presenteren. Als je staat, kun je veel makkelijker ademhalen en daardoor veel krachtiger vertellen. Je overtuigingskracht neemt toe en je behaalt meer resultaat.

Tip 2. De juiste timing

Timing tijdens je presentatie is heel belangrijk om je boodschap op de juiste manier over te brengen. Een belangrijk onderdeel van timing is rust. Geef de kijker de kans om te begrijpen wat je zegt en dit te verwerken.

Tip 3. Tempo

Praat niet te snel en niet te langzaam. Het juiste tempo vind je alleen als je je presentatie hardop oefent. Tijdens je webinar kun je natuurlijk na een minuut of 5 wel aan de kijkers vragen wat ze van het tempo vinden.

Tip 4. Intonatie

Speel met je stem. Het is een belangrijke factor om lang naar iemand te kunnen luisteren. Maak slim gebruik van je stem en leg de nadruk op debelangrijke stukken. Dat zorgt er weer voor dat mensen de belangrijke dingen beter onthouden.

Let op: wanneer je kiest om stukken voor te lezen, let dan op je intonatie. Als kijker hoor je namelijk al heel snel wanneer men iets voorleest. Mensen
raken hierdoor afgeleid.

Tip 5. Humor

Maak gebruik van humor tijdens je presentatie. Probeer niet grappig te zijn door alleen maar grappen te vertellen. Je kunt wel met een bepaalde vorm van zelfspot de kijkers voor je winnen. Ze krijgen hierdoor het gevoel dat jij net zo bent als zij, en dat zorgt voor identificatie.

Tip 6. Kracht van herhaling

Herhaal de belangrijkste punten uit je presentatie en zorg dat deze regelmatig terugkomen in je verhaal. Dit doe je door af en toe een samenvatting te geven van datgene wat je hebt besproken.

Tip 7. Straal passie uit

Eén van de belangrijkste factoren van een succesvol webinar is om contact te maken met de kijker. De beste manier om dit te doen is door passie te tonen over je onderwerp. Wees enthousiast en vol passie over je onderwerp en de kijker zal eerder reageren en zich sneller verbonden voelen met je onderwerp. 

Tip 8. Lach en kijk in de camera

Lachen en kijken in de camera straalt zelfvertrouwen en een ontspannen gevoel uit naar de kijker. Wanneer je ontspannen bent en goed in de camera kijkt heeft de kijker eerder het gevoel dat ze met jou persoonlijk, 1 op 1 in een ruimte zitten. De belevenis verandert en de kijker heeft het gevoel dat de boodschap persoonlijk naar hen toe gericht is.

Tip 9. Je lichaam

Naar schatting is meer dan driekwart van de communicatie non-verbaal. Dit betekent dat zowel je toon, als je lichaamstaal belangrijk zijn om je boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Neem daarom af een toe een andere houding aan en gebruik zo nu en dan je handen. Vermijd lichaamstaal, zoals gekruisde armen, handen achter je rug of in je zakken. Maak open gebaren en wees zelfverzekerd! 

Tip 10. Vertel een verhaal

Verhalen helpen om onze concentratie vast te houden en dingen sneller te onthouden. Als je verhalen in je webinar gebruikt, is het publiek eerder geneigd om elementen uit het verhaal achteraf te onthouden. Het is daarom altijd een goed idee om met een verhaal te beginnen.

Je webinar presenteren! 

Dit zijn de belangrijkste tips voor het presenteren van een succesvol webinar. Wanneer je start met je eerste webinar wensen we jouw veel succes, maar geniet vooral van dit moment en pak dat podium! 

Dit is jouw moment, jij staat in de spotlight. Alle aandacht is op jou gericht en dit is hét moment om je kijkers echt te bereiken. Zorg voor focus en breng je verhaal met enthousiasme. Je zult vast gespannen zijn, maar probeer echt te genieten. Dat is minstens net zo belangrijk als proberen geen fouten te maken.

Start vandaag met webinars!

Matthias

Matthias