10 sprekerstips voor webinar presentatoren!

Door Jaimy - 1 May 2018

Je hebt lang nagedacht over het onderwerp van jouw webinar. Je hebt alles goed gepland, de datum staat vast, je hebt de promotie goed uitgevoerd en verwacht een groot publiek. Nu is het belangrijkste nog ‘the delivery.’ Hoe ga je jouw verhaal overbrengen op jouw publiek? Je wilt natuurlijk dat het publiek een goede ervaring gaat hebben, dat zij het gevoel hebben dat zij iets nieuws en nuttigs hebben geleerd. Lees hier de 10 sprekerstips voor webinar presentatoren!

Tip 1. Weet hoe je de techniek moet gebruiken
Deze tip heeft niet direct iets te maken met het spreken. Maar deze tip heb je wel nodig om te spreken. Je wilt namelijk niet dat er problemen opspelen tijdens het webinar. Besteed daarom voldoende tijd aan het leren omgaan met de software, dan kun je al je aandacht geven aan de manier waarop je het verhaal overbrengt.

Tip 2. Oefenen
Hoe vaak je ook een webinar hebt gegeven, vergeet nooit om je webinar te oefenen. Neem je tekst door en zorg ervoor dat je weet wat je verteld. Je moet je verhaal goed kennen om dit echt te kunnen overbrengen.

Tip 3. Maak contact met het publiek
Onze ogen brengen emoties over, daarom is visueel contact met je publiek essentieel. Tijdens het webinar moet je altijd naar de camera kijken, maar niet staren. Het is prima om naar je aantekeningen te kijken, maar beperk dit tot een minimum. Zorg dat het publiek het gevoel heeft dat je echt contact probeert te leggen.

Tip 4. Benadruk de belangrijke punten
Je moet weten wat je belangrijkste punten zijn, want je wilt natuurlijk dat je publiek deze onthoudt. De belangrijkste punten kunnen worden benadrukt met behulp van pauzeren en variëren van het tempo waarmee je spreekt.

Tip 5. Praat met overtuiging
Overtuigd spreken is essentieel om je verhaal over te brengen en je publiek hierin mee te krijgen. Gebruik woorden en taal die voor het publiek te begrijpen is. Zorg ervoor dat je gezichtsuitdrukkingen, gebaren en lichaamstaal laat zien en dat jij zelf gelooft in wat je zegt.

Tip 6. Gebruik visuele hulpmiddelen
Visuele hulpmiddelen moeten worden gebruikt om je gedachten te benadrukken, niet alleen om ze te herhalen. Houd de tekst kort en to the point, het gebruik van lijsten met opsommingstekens zijn goed. Het visuele hulpmiddel moet onmiddellijk begrijpelijk zijn. Het is niet goed als het publiek lange tekst moet lezen, of kleuren en achtergronden afleiden van het hoofdpunt.

Tip 7. Gebruik vragen
Je kan verschillende vragen gebruiken tijdens je webinar. Twee van de meest voorkomende vragen die je kan gebruiken tijdens het webinar zijn:

  • Retorische vragen: Hiermee kan het publiek proberen de vraag zelf te beantwoorden. Als je een retorische vraag gebruikt, geef het publiek ook even de tijd om na te denken. Voorbeeld: ‘’Jij wilt toch ook succesvol zijn met het geven van webinars?’’
     
  • Gerichte vragen: Stel nooit vragen waarvan je weet dat het publiek het antwoord niet weet. Dit kan ongemakkelijke stiltes veroorzaken en de indruk wekken dat je een betweter bent. Gerichte vragen kunnen zo wel open als gesloten vragen zijn. Het antwoord op de vraag is vaak kort. Voorbeeld: ‘’Weet jij al het onderwerp voor jouw webinar?’’


Tip 8. Gebruik pauzes
Een gepaste pauze moet worden gebruikt om punten te benadrukken en het publiek te laten nadenken. Onthoud dat wanneer je de nadruk legt op punten, pauzeren zowel voor als na het ‘punt’ kan worden gebruikt.

Tip 9. Herhaal jezelf
Voordat je doorgaat naar een nieuw punt, geef je een korte samenvatting van wat je zojuist hebt gezegd. Als je belangrijke punten hebt die je wilt benadrukken, dan kun je dit doen: vertel wat je gaat zeggen, zeg het en herhaal wat je net hebt gezegd. Herhaling moet spaarzaam worden gebruikt. Het herhalen van je boodschap zorgt ervoor dat je publiek de boodschap beter onthoudt.

Tip 10. Plan altijd een korter verhaal
Als je 40 minuten hebt gepland voor het webinar, zorg dan dat je presentatie 35 minuten duurt. Het ergste wat er als spreker kan gebeuren, is door te beseffen dat je bijna geen tijd meer heb, de boodschap niet kan overbrengen. Vergeet niet dat het daadwerkelijke ‘live’ webinar meer tijd kost dan de repetitie.

Door deze tips kan jij ervoor zorgen dat de boodschap overkomt bij het publiek. En dat jij een presentatie geeft die om de juiste redenen wordt onthouden!


Let’s webinar!
 

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!