10 tips voor verbetering van jouw webinar presentatieskills

Door Jaimy - 13 March 2018

Presenteren voor een camera.. het is en blijft spannend! Maar eigenlijk presenteren we de hele dag door. Elk moment wanneer je met iemand in gesprek bent, hou je eigenlijk een korte presentatie.

Presenteren oefenen je dus stiekem vaker dan je denkt!

Om je nog een stapje verder te helpen hebben wij voor jou 10 tips opgesteld voor het verbeteren van jouw webinar presentatieskills. Wat kan er nu nog fout gaan?!


 

Tip 1. Voorbereiding
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Je hoort het vast vaker.. een goede voorbereiding is het halve werk. En dat is dus echt zo! Zorg dat je je verhaal op papier hebt maar ook dat je het eigen maakt. Het kennen van je eigen tekst zal ervoor zorgen dat je zelfverzekerder voelt voor de camera. Hoe beter jij je verhaal in je hoofd hebt, hoe meer ruimte er zal ontstaan voor een spontane invulling. 
 

Tip 2. Zorg voor een open houding
Je presenteert niet alleen met woorden maar ook met gezichtsuitdrukkingen, bewegingen en gebaren. Of je nu staat of zit, zorg altijd voor een goede open houding. Een losse en ontspannen houding geeft de kijkers het gevoel dat je voor hen open staat en straalt betrokkenheid uit.
 

Tip 3. Weet wie je kijker is
Bij het geven van een webinar is het van belang dat je je doelgroep goed voor ogen hebt. Je kijker schrijft zich in voor jouw webinar met een doel. Zorg dat jij weet op welke vraag of welk probleem zij antwoord willen.

Extra tips om je doelgroep te bepalen? Bekijk ze hier
 

Tip 4. Zorg voor een duidelijke structuur en opbouw
Een goede presentatie heeft een duidelijke structuur. Vertel de kijker aan het begin wat zij kunnen verwachten en hoe je webinar inhoudelijk in opgebouwd. Breng je boodschap zo eenvoudig mogelijk over.
 

Tip 5. Neem je kijker mee in je verhaal
Een rustig verhaal moet niet verward worden met een saaie presentatie. Er moet een balans gevonden worden tussen rust en enthousiasme. De juiste intonatie zorgt ervoor dat je de kijker meeneemt in je verhaal. De kunst is om met de juiste verhouding je boodschap over te brengen op jouw kijker.
 

Tip 6. Pauzes in je verhaal
Ga niet als een trein door je presentatie heen! De kijker moet je verhaal en boodschap begrijpen. Neem gedurende je presentatie rust tussen je stukken tekst. Woorden hebben nu eenmaal tijd nodig om te landen bij de kijkers.
 

Tip 7. Interactie met je kijkers
Maak contact met je kijkers, zorg ervoor dat je presentatie levendig wordt. Je wilt je kijkers iets bijbrengen of inspireren. Stel vragen, zet een poll of call to action in. Zo behoudt je de betrokkenheid en aandacht van de kijker.

Weten op welke manier je interactie kan inzetten? Lees het hier.
 

Tip 8. Zorg voor een presentatie
Je kunt gebruik maken van presentatiemateriaal tijdens het webinar. Als je ervoor kiest om een presentatie te gebruiken, zorg er dan voor dat het materiaal jouw verhaal ondersteund. Het moet daadwerkelijk iets toevoegen. Gebruik geen lange teksten in je presentatie en lees absoluut niet voor!

Ben je benieuwd hoe je een presentatie aan het webinar kan toevoegen? Lees het hier.
 

Tip 9. Zorg voor afwisseling in je verhaal
Natuurlijk moet je webinar een goede structuur en opbouw hebben maar houd je kijker scherp door variatie toe te voegen in je verhaal. Dit kan je doen door bijvoorbeeld voorbeelden, terugblikken of vooruitblikken te benoemen in je presentatie.
 

Tip 10. Bewaar het beste voor het laatst
Save the best for last! Een goede afsluiting van je webinar is ontzettend belangrijk! Dit is namelijk wat je kijker het beste onthoudt. Het is de laatste indruk die je achterlaat, zorg dat deze positief is en dat je de kijker met een goed gevoel verlaat. 

Wil je meer te weten komen of je kijkers? Of feedback over je webinar ontvangen? Laat de kijker een evaluatieformulier invullen! 
 

Zo, jij kan aan de slag met jouw presentatieskills! Wil je nog meer leren op het gebied van webinars? Neem dan een kijkje op onze academypagina!
 

Let's webinar!
 

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!