5 aandachtspunten die een webinar, een GOED webinar maken!

Door Jaimy - 27 November 2018

Je bent toe aan het werken naar je volgende webinar. Je bent bezig met overwegen welke middelen je gaat gebruiken, je presentatie ontwerpen, polls en andere interacties bedenken. Als je eenmaal klaar bent ben je ook echt tevreden over het resultaat! Maar heb jij je wel eens afgevraagd of je publiek net zo tevreden is? In deze blog lees je welke aspecten je moet overwegen om ervoor te zorgen dat ook je publiek blij is met jouw webinar!

1. Bereid informatief, kwaliteitsinhoud voor

Deelnemers registeren zich voor jouw webinar om iets nieuws te leren of antwoord te krijgen om hun vragen. Het is dan ook essentieel dat aan het einde van het webinar het publiek niet met lege handen weggaat. Zorg dat ze na het webinar uitgerust zijn met professionele, relevante en hands-on kennis.

Als je bijvoorbeeld gewichtsconsulent bent en je jouw cliënten hebt uitgenodigd voor een webinar over gezonde voeding, leg dan uit hoe het verschil te zien is tussen gezonde en minder gezonde voeding op basis van de ingrediëntenlijst. En geef informatie over gezonde zelfgemaakte alternatieven!

Als je nu niet zeker weet in welke onderwerpen jouw publiek geïnteresseerd is, volg dan eens hun discussies op sociale media profielen. Lees de reacties onder posts of blogberichten en zoek uit waar ze naar op zoek zijn! Zo verzamel je steeds nieuwe onderwerpen voor je webinars!

2. Wees een expert

Mensen leren graag, en zeker van iemand die alles op de hoogte is binnen de branche. Een echte expert dus! Laat het publiek dus niet betwijfelen of jij een van die experts bent. Gebruik bijvoorbeeld voorbeelden uit de praktijk of een casus! Of gebruik voorbeelden vanuit jouw eigen ervaringen.

In het publiek zullen absoluut mensen aanwezig zijn die bekend zijn met het onderwerp en meer willen leren. Wees hierop goed voorbereid en zorg ervoor dat je eventuele pittige vragen dan ook weet te beantwoorden. Vergeet tegelijkertijd niet degenen die nog niet bekend zijn met het onderwerp ook wat willen leren. Zet ze niet af met een jargon. Zorg dat ze begrijpen waar je het over hebt.

3. Wees een presentator

Naast dat je goed moet weten waar je het over hebt, moet je het ook wel kunnen communiceren. Onderschat niet de waarde van een goede presentator, leer te spreken.

Ook je lichaamstaal is belangrijk. Of je nu zit of staat tijdens een webinar zorg dat je let op je houding. Achterovergeleund in je stoel of steunend op je handen een webinar geven komt niet goed over op de kijker.

Werk aan een goede stemproductie en zorg ervoor dat de toon van je stem past bij waar je het over hebt. Besteed een tijdje aan woordselectie, gebruik een rijk vocabulaire dat het beste het onderwerp beschrijft dat je wilt behandelen. En wat het voor je publiek te begrijpen maakt.

Houd altijd oogcontact met jouw publiek, dus kijk naar de camera en niet naar de zijkanten of naar beneden.

4. Zorg voor een goede kijkerservaring

Jouw publiek verwacht dat je webinar een goed georganiseerd webinar zal zijn. Als je gebruik maakt van een presentatie, vul dan niet alle dia’s met tekst. En maak geen gebruik van foto’s of afbeeldingen van een slechte kwaliteit. Maak je presentatie visueel verbluffend en less is more! In dit geval maak je gebruik van minder tekst, meer afbeeldingen. Je wilt niet dat ze lezen, je wilt dat ze luisteren.

Met WebinarGeek hebben we verschillende hulpmiddelen om jouw publiek te betrekken, je boodschap op een aantrekkelijke manier te communiceren en de interactiviteit te behouden! Dit kan je doen door verschillende interacties in te zetten. Wil je meer weten over de verschillende interacties die je kan inzetten? Je leest het hier.

5. Laat technische problemen jouw webinar niet bepalen

Met WebinarGeek kan je vertrouwen op een goed werkend platform. Het zou geen technische problemen moeten veroorzaken bij het hosten van je webinar. Er is echter één voorwaarde: zorg dat je alles hebt getest voordat je daadwerkelijk live gaat!

Dus, voordat je begint, test je microfoon en je camera. Controleer of je verbonden bent met internet en of uw internetverbinding snel genoeg is om het naar behoren te laten werken.

Let’s webinar!
 
Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!