6 manieren om je webinar naar een hoger niveau te brengen

Door Jaimy - 19 October 2018

Elk webinar verloopt zoals je wilt. En dat is natuurlijk fijn maar, je moet er wel voor zorgen dat je het publiek blijft boeien met jouw webinars. Het is daarom handig om te kijken naar manieren waarop je het webinar naar een hoger niveau kan brengen. Wij hebben alvast 6 manieren voor jou opgeschreven!

1. Gebruik een pakkend onderwerp

Ten eerste moet je de juiste toon zetten voor het webinar, zodat jouw publiek vanaf het begin geïnteresseerd en betrokken is. Naast het aantrekken van meer publiek voor het webinar, zal een pakkend onderwerp je ook inspireren om content te creëren die niet saai is. Kies daarom onderwerpen die specifieke oplossingen bieden voor specifieke problemen. Of onderwerpen die duidelijk voordelen of handelsgeheimen schetsen die het publiek zullen prikkelen.

Gebruik bijvoorbeeld "5 effectieve manieren om je webinar naar een hoger level te tillen" in plaats van "Hoe je webinar beter te maken". Het bedenken van precieze en innovatieve onderwerpen helpt je ook om iets nieuws te vertellen. En dat helpt op zichzelf al verveling te voorkomen en je webinar veel interessanter te maken.

2. Begin en eindig met een knal

Begin bijvoorbeeld jouw presentatie met een inzichtelijke verklaring of een schokkende statistiek. Dit zorgt ervoor dat je gelijk de aandacht van de kijkers hebt en deze vasthoudt. Bijvoorbeeld: "1/4 van de Nederlandse ondernemers geeft webinars en verdubbeld hiermee elk jaar hun omzet!"

Eindig het webinar met een inspirerende verklaring, bijvoorbeeld: "Ook jij kunt webinars geven, en nog belangrijker: Succesvol worden met het geven van webinars en je bedrijf laten groeien!"

3. Maak interessante dia's

Het is geen kunst om dia's te gebruiken en te voorkomen dat je een saai webinar presenteert. Tekst op een witte achtergrond is erg saai, dus waarom zou je in plaats daarvan geen foto's van hoge kwaliteit, live-actionbeelden, bewegende grafieken en andere interessante inhoud gebruiken?

Enkele tips om je dia’s interessanter en krachtiger te maken zijn:

  • Gebruik afbeeldingen en video;
  • Vermijd opsommingstekens;
  • Gebruik visuele dia's die jouw belangrijkste punt benadrukken;
  • Probeer zo min mogelijk woorden te gebruiken.

Als jouw dia's inhoud bevatten die een visueel "feest" voor de ogen oplevert, verveelt jouw publiek zich nooit.

4. Gebruik humor

Humor kan van een saaie presentatie, een interessante presentatie maken. Humor helpt je aandacht te houden en je webinar nog veel leuker te maken! Een van de beste manieren om humor toe te passen, is door het te verweven met de inhoud van jouw presentatie. Maar let op: Vertel nooit grappen die iemand kunnen beledigen of die niet van toepassingen zijn op jouw verhaal.

5. Gebruik interacties

Het inzetten van interacties vergroten de betrokkenheid en laten jouw publiek het gevoel hebben dat zij echt deel uitmaken van het gesprek, waardoor webinars leuker en dynamischer worden. Mensen houden ervan om hun mening te uiten en van anderen te leren. Geef je publiek daarom ook de ruimte voordat zij afdwalen!

6. Gebruik effectief vragen

Blijf geïnteresseerd door vragen te beantwoorden tijdens het live webinar. Stel je publiek vragen! Vragen stellen is een geweldige manier om het denken te stimuleren en je publiek geestelijk betrokken te houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen in de vorm van een Q&A moment tijdens of na het webinar, waarin je vragen beantwoord van jouw kijkers.

Voor sommigen blijft het toch een uitdaging om een webinar te hosten die niet gelijk saai of oninteressant is. Maar met de juiste creativiteit en planning kan ook jij ervoor zorgen dat het publiek jouw webinar onthoud, om de juiste redenen! Nog 1 laatste tip ter voorbereiding van je volgende webinar: Evalueer je laatste webinar of te zien wat je gemist hebt of volgende keer anders kan doen. Of waar je een van de bovenstaande tips kan toepassen! Succes!

Let’s webinar!

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!