6 tips om jouw webinar interactief te maken

Door Jaimy - 17 July 2018

Tell me and i will forget, show me and i may remember, involve me and i will understand! Door simpelweg alleen maar te luisteren leert men weinig. In jouw volgende webinar is het belangrijk dat jij het webinar interactief maakt. En deze 6 tips gaan jou hierbij helpen!

Tip 1: Stel een vraag aan het publiek

Wanneer kijkers vertrekken kan dat meerdere redenen hebben. Maar vergeet niet dat jij moet blijven presenteren, jij moet de aandacht van de kijker vasthouden. Je kan de aandacht gemakkelijk vasthouden door simpelweg een vraag te stellen aan het publiek: ‘’Vonden jullie dit onderdeel duidelijk of willen jullie hier meer uitleg over? Laat het mij weten door een vraag te stellen in de chatfunctie!’’ Zo behoud je de aandacht van de kijker op jouw webinar.

Tip 2: Maak gebruik van een poll
Zet tijdens het webinar een poll in. Dit doe je om erachter te komen hoe jouw publiek over bepaalde punten denkt. Deel de resultaten van de poll met het publiek, dit draagt weer bij aan de interactie.

Tip 3: Let het publiek nog op?
Doe een kleine test met het publiek in de vorm van een poll of stelling. Je kan het publiek een vraag stellen die in het vorige deel van je presentatie is voorgekomen. Het publiek wilt goed presteren op de test dus zal de aandacht erbij houden! Vergeet ook niet de resultaten van de test weer te delen. 

Tip 4: Start een discussie
Laat het publiek vragen stellen via de live chat, en zoek een vraag uit die je gaat behandelen. Leg de vraag voor aan het gehele publiek of zij hierin willen meedenken en antwoordt op willen geven. Dit zorgt voor nieuwe inzichten en interactie met jou als presentator maar ook met het publiek onderling.

Tip 5: Blijf het publiek uitdagen
Als jij via het webinar een training geeft aan het publiek, kun jij ze gemakkelijk uitdaging bieden tijdens het webinar. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te vragen of zij een opdracht willen maken en naar jou toe sturen. Je zou kunnen zeggen dat je in het volgende webinar bekend maakt wie de opdracht als beste heeft gemaakt. Zo’n uitdaging zorgt ervoor dat het publiek gaat nadenken over het onderwerp, zowel tijdens als na het webinar. 

Tip 6: Geef het publiek de ruimte om vragen te stellen
Geef het publiek de ruimte om voor, tijdens of na het webinar vragen te stellen via de chat. En beantwoord daadwerkelijk alle vragen die gesteld worden. Mensen voelen zich begrepen en gehoord wat zorgt voor een positieve herinnering. Bedenkt van tevoren wel wanneer je ruimte biedt om vragen te stellen, het moet niet jouw eigen presentatie in de weg gaan zitten.

Jouw publiek zal het alleen maar waarderen als zij de ‘realtime’ ervaring mee maken. Dat af en toe een foutje of een struikelblok in jouw webinar zit is daarom juist geen probleem. Het improviseren maakt zo nu en dan ook gewoon deel uit van het webinar. Het publiek snapt dat webinars nu eenmaal niet horen te klinken als een perfect gepresenteerd journaal zoals op de tv. 

Let’s webinar!

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!