Welke functionaliteiten moet webinar software echt hebben?

Door Remco - 29 July 2015

Bij het organiseren en uitzenden van een webinar komt heel wat kijken. Een belangrijk onderdeel is de software die dat allemaal mogelijk maakt. Wat moet goede webinar software allemaal kunnen en waar moet je op letten bij het selecteren van een aanbieder?

Je hebt de knoop doorgehakt en de beslissing genomen om webinar te gaan organiseren. Dan ga je het web op om te zoeken naar een goede webinar software aanbieder. Al snel merk je dat er verschillende mogelijkheden zijn. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. En daar zijn wij om je uit de brand te helpen!

We hebben een aantal punten op een rij gezet, die je in overweging kunt nemen om je beslissing op te baseren.

Functionaliteiten

Uiteraard moeten de mogelijkheden die de software biedt, aansluiten op de wensen die je hebt. Als je denkt aan het organiseren van een webinar dan zijn er een aantal functionaliteiten die je zeker nodig zult hebben. Soms ontdek je ook in de software mogelijkheden die je niet op voorhand dacht nodig te hebben, maar die toch heel handig blijken te zijn. Een overzicht van een aantal belangrijke funcationaliteiten die je in je webinar software terug wilt zien:

Wizard

Bij het organiseren van een webinar komen best een aantal zaken kijken. Naast je verhaal en je presentatie is het ook nodig om een aantal instellingen in de software te doen. Het kan dus helpen om tijd te besparen als de software je stap voor stap helpt bij het organiseren van een webinar. Een goede wizard zorgt ervoor dat je geen onderdeel overslaat en sneller een succesvol webinar kunt organiseren.

Easy-to-use page editor

Tijdens een webinar campagne heb je een aantal webpagina's die gebruikt worden. Denk aan de registratiepagina, bedanktpagina en de webinarpagina. Je hebt geen zin om veel tijd kwijt te zijn om allerlei verschillende pagina's op te maken. Zeker niet als je geen kennis hebt van programmeren.
Het is dus handig als de webinar software je de mogelijkheid biedt om een template te selecteren en deze vervolgens eenvoudig in een editor aan te passen. Datzelfde geldt natuurlijk voor e-mailberichten. 

Automatische e-mail notificaties

Het is handig dat de software automatisch e-mailberichten verstuurd op bepaalde moment tijdens de webinar campagne. Na het inschrijven moet een deelnemer een bevestiging krijgen en in aanloop op het webinar wil je graag dat er een herinnering wordt verstuurd. 
Ook na het webinar is het handig om automatische e-mails te versturen naar zowel kijkers als niet-kijkers. Deze zogenaamde follow-up e-mails zorgen voor nog meer resultaat.

Helemaal goed is het als je e e-mailberichten ook helemaal kunt customizen, zodat die aansluit op jouw huisstijl. Om het bericht persoonlijker te maken, is het ook handig dat het bericht vanaf jouw eigen e-mailadres wordt verstuurd.

Presentatie delen

Tijdens het webinar wil je jouw verhaal graag visueel ondersteunen. Het is dus goed om te weten of je een presentatie kunt delen tijdens het webinar. Let er ook op welke programma's worden ondersteund. 

Scherm delen

In sommige gevallen kan het ook handig zijn om direct je scherm te kunnen delen. Bijvoorbeeld als je een demonstratie wilt geven van een website of software. Bekijk de mogelijkheden om je scherm te delen tijdens een webinar.

Live chat

Voor het verhogen van de interactie tijdens het webinar is het goed om kijkers de mogelijkheid te bieden om vragen te kunnen stellen. Een goede ingebouwde chat functionaliteit is daarom een must voor iedere webinar host.
Let op dat er verschil zit in privé en openbare chatprogramma's. Bij een privé chat heeft de kijker de mogelijkheid om direct vragen te stellen aan de presentator. Bij een openbare chat kunnen deelnemers ook op elkaar reageren. 

Polls

Een goede manier om meer over je kijkers te weten te komen is door gebruik te maken van polls en stellingen. Op deze manier krijg je waardevolle informatie terug over je kijkers, die je weer kunt gebruiken voor je opvolging van leads. De mogelijkheid om polls in te stellen is een echte must have voor je webinar software. 

Calls-to-action

Voor echt goede marketing webinars zijn calls-to-action onmisbaar. Dit zijn de triggers om kijkers tijdens het webinar aan te zetten om tot actie over te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een unieke aanbieding doen of deelnemers extra informatie laten aanvragen.

Evaluatie

Het is altijd goed om te vragen wat de kijkers van je webinar vonden. Misschien hebben ze tips om je presentatie te verbeteren of geven ze input voor een onderwerp voor een volgend webinar. Een ingebouwde evaluatie tool kan dus erg handig zijn om die belangrijke feedback te krijgen.

Analytics

Tijdens de webinar campagne wordt veel data verzameld, heel veel data. Een overzichtelijke presentatie van de belangrijkste informatie kan je helpen bij het adequaat opvolgen van hete leads. Het geeft je ook meer inzicht in de prestatie van het webinar, zodat je kunt beoordelen of het webinar succesvol is geweest.

Remco

Remco

Remco is een echte webinar marketing expert en ziet het liefst de hele wereld aan het webinarren!