De 5 sleutelelementen van het onboarding webinar!

Door Jaimy - 20 February 2019

Webinars kan je op veel verschillende manieren inzetten. Eén van deze manieren kan zijn om het webinar in te zetten om jouw klanten te ‘onboarden’. Zie het als een uitgebreide en gedetailleerde inleiding die zij krijgen voor jouw product of dienst.

Wanneer jouw (potentiele) klant overweegt om jouw product of dienst te gaan gebruiken, wil jij natuurlijk niet dat diegene afhaakt bij de 40 pagina’s lange handleiding. Daarom ga jij onboarding webinars inzetten om dit te voorkomen!

Wanneer jij een geweldige ervaring biedt vanaf het allereerste interactie moment, leg je de basis voor een langdurige klantrelatie. In deze blog lees je over de 5 sleutelelementen van een onboarding webinar.


1. Als allereerste moet een onboarding webinar in de kern vertellen hoe de klant aan de slag moet gaan met het product of de dienst. Het moet de klant duidelijk inzicht geven over het gebruik om zo de klant het meeste uit de aankoop te laten halen. Gebruik zo’n onboarding webinar ook gelijk om jouw klant te leren kennen, en zij jou. Een webinar geeft namelijk ook de mogelijkheid om een sterke relatie met jouw klant op te bouwen.

2. Ten tweede moet in een onboarding webinar naar voren komen wat de beste manier van toepassen is op het product of de dienst. Bijvoorbeeld bepaalde instellingen waardoor het optimale uit het product kan komen. Zo biedt jij meer flexibiliteit en opties om het op zijn eigen behoeften toe te passen.

3. Ten derde (indien van toepassing) een meer gedetailleerd overzicht van de verschillende functies. Dit is vooral belangrijk voor de meest complexe producten. Dit deel van het onboarding webinar biedt de klant meer gebruiksmogelijkheden, waardoor jouw product of dienst veel waardevoller wordt.

4. Als vierde element moet je altijd rekening houden met vragen. Ongeacht welk product of welke dienst jij ook aanbiedt, er zullen altijd vragen zijn. Door een Q&A gedeelte aan jouw onboarding webinar toe te voegen geef je de mogelijkheid aan de kijkers om vragen te stellen. Zorg ervoor dat na het webinar de Q&A wordt opgevolgd door een goede follow-up. Hierdoor kan je het contact met je kijker behouden. Mocht je niet alle tijd hebben gehad om alle vragen te beantwoorden, beantwoord deze dan altijd nog even naderhand via bijvoorbeeld een e-mail.

5. Deel tijdens het webinar ook handvatten uit aan de klant. Zoals bijvoorbeeld leesmateriaal of hand-outs die de kijkers kunnen gebruiken om zich later nog te kunnen verdiepen. Je biedt de klant referenties waar zij baat bij hebben.

Conclusie
Het onboarding webinar ondersteund de vereenvoudiging van het gebruik van jouw product of dienst. Het is van belang dat het voor de gebruikers zo gemakkelijk als mogelijk gemaakt wordt. Hoe nuttiger jij bent voor jou klant, hoe meer solide relaties jij opbouwt en hoe waarschijnlijker het is dat zij klant blijven. Onboarding webinars zijn goed voor jouw merk en bedrijfsresultaten.

Let’s webinar!

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!