Hoe creëer je een succesvol webinar?! – Deel 1

Door Jaimy - 17 May 2018

Je staat op het punt jouw eerste webinar te maken. Je gaat er alles aan doen om er een succes van te maken. Maar voordat je begint.. heb jij jezelf deze vragen al gesteld? Wie is je publiek? En welke boodschap wil je overbrengen? Waarom doe je dit eigenlijk? Om een succesvol webinar te maken zal je de antwoorden op deze vragen eerst goed voor ogen moeten hebben. In het eerste deel van de blog ‘Hoe creëer je een succesvol webinar?!’ leggen wij je uit waarom je de bovengenoemde vragen zou moeten beantwoorden voordat je aan de slag gaat!

1. Wie is je publiek?

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk weet over jouw publiek. Wie komt er, wat zijn hun wensen, wat verwachten zij van het webinar. Het helpt je om je webinar zo in te richten dat de inhoud interessant is voor de kijkers. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk weet over de mensen die je gaat uitnodigen. De volgende vragen kunnen jou helpen om jouw publiek beter te leren kennen:

  • Wie zijn zij?
  • Wat vinden ze leuk?
  • Wat vinden ze niet leuk?
  • Welke behoeften willen ze vervullen?
  • Welke problemen moeten ze oplossen?
  • Hoe kunnen ze profiteren van het webinar?

Heb je een groot netwerk op bijvoorbeeld sociale mediakanalen? Gebruik je Facebookpagina eens een keer om deze vragen te pijlen bij jouw netwerk! Vraag ze wat ze leuk vinden en waar jij ze mee zou kunnen helpen.

Wil je weten hoe je jouw doelgroep kan bepalen? Bekijk dit filmpje eens!

2. Welke boodschap wil je overbrengen?
Weet je al welke boodschap jij wilt overbrengen? Maak dan duidelijk welke boodschap je wilt gaan communiceren in het webinar. Stel dat jij een webinar gaat geven over ‘Spreken in het openbaar’ communiceer dan dat het webinar is ‘Voor beginnende sprekers met angst voor spreken in het openbaar.’

Zodra het doel is gedefinieerd, bouw je je boodschap eromheen. Als je het webinar voor spreken in het openbaar uitvoert, bespreek elke regel in detail en leg uit op welke manier sprekers er baat bij hebben om dit te weten.

Als je weet welke boodschap je wilt overbrengen,  moet het de boodschap ook daadwerkelijk kunnen overbrengen! Wij hebben voor jou 10 sprekerstips voor webinar presentatoren uitgeschreven.

3. Waarom doe je dit?
Laten we eerlijk zijn. Je host geen webinar om jouw publiek eenvoudigweg te plezieren. Je wilt natuurlijk jouw kennis en ervaring delen om hen ervan te laten profiteren. Vanuit zakelijk oogpunt is het duidelijk dat er een doel is dat je wilt bereiken. Of, als dat niet het geval is, zorg dan dat je dit doel voor ogen hebt voordat je begint met het maken van jouw webinar. Als het doel duidelijk is gedefinieerd, kan je jouw boodschap beter voorbereiden en de juiste doelgroep bereiken.

Conclusie:
Voordat je begint met het maken van jouw eerste webinar, besteedt eerst een tijd aan het bepalen wie jouw publiek is, wat jij hen gaat vertellen en welk doel jij wilt nastreven. Zodra je antwoord hebt op deze vragen, kun je doorgaan met het plannen van het webinar.

In het volgende deel van deze blog leggen we uit hoe je een succesvol webinar kan creëren!

Let’s webinar!

Benieuwd naar deel 2?

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!