Hoe creëer je een succesvol webinar?! – Deel 2

Door Jaimy - 17 May 2018

In het eerste deel van de blog ‘Hoe creëer je een succesvol webinar?!’ hebben we je aangemoedigd even te wachten voordat je echt je webinar gaat maken. Als het goed is heb jij nu antwoord op de vragen: Wie is je publiek? Wat wil je ze vertellen? Waarom doe je dit? Nu je dat deel goed voor ogen hebt, is het nu tijd om het webinar te maken. In deel 2 van de blog ‘Hoe creëer je een succesvol webinar?!’  leer je hoe het webinar in drie eenvoudige stappen opzet!

1. Zorg voor een krachtige opening

Wanneer je webinar van start gaat heb je een paar seconden om een ​​eerste indruk te maken. Zorg er dus voor dat het een goede indruk is. Aan het begin van je webinar moet je je best doen om de aandacht van je publiek te trekken, zodat ze bij je blijven voor de rest van het webinar. Met andere woorden, je moet boeien met een krachtige opening.

Hier zijn een paar ideeën voor een goede start:

 • Een vraag, om het onderwerp van het webinar te introduceren. Je hebt een webinar voor ‘Spreken in het openbaar’ gemaakt, je kunt vragen: "Weet je welke drie oorzaken openbare sprekers geven, die angst veroorzaken tijdens het spreken?’’
 • Een vraag, om deelnemers vanaf het allereerste begin te betrekken. Bijvoorbeeld: "Als je op het punt staat een toespraak te houden, waar maak je je dan voornamelijk zorgen over?"
 • Je eigen verhaal, om je boodschap te versterken en je publiek te verzekeren dat je het onderwerp kent vanuit je eigen ervaring. Je kunt zeggen: "Toen ik mijn eerste toespraak moest houden, herinner ik me dat ..."
 • Een anekdote, nogmaals om te laten zien dat je goed bekend bent met het onderwerp en niet alleen jouw verhaal, maar ook de verhalen van anderen kunt delen. Je kunt beginnen met te zeggen: "Tijdens een van zijn presentaties vergat een bekende spreker plotseling wat hij wilde zeggen ..."
 • Een elevator pitch, dat is een korte en bondige presentatie van jezelf, bijvoorbeeld: "Hallo allemaal. Mijn naam is Jaimy. Ik leer mensen hoe zij hun angst voor spreken in het openbaar voor eens en voor altijd kwijtraken.’'


2. Structuur jouw presentatie
Nu je weet welke opening je gaat gebruiken om de aandacht van je publiek te trekken, is het tijd om je webinar een structuur te geven. De belangrijkste regel is om de presentatie duidelijk te verdelen in de volgende drie delen:

 • Introductie
 • Hoofdpresentatie & kern van het verhaal
 • Conclusie, Question & Answer (Q&A)

Bereid je opening voor, zoals hierboven besproken, zodat het ongeveer 10% van de tijd van je webinar in beslag neemt. Als je ervoor hebt gekozen om een ​​vraag te stellen waarop het publiek zou moeten reageren, geef je voldoende tijd voor hun antwoorden. Als je voor een verhaal gaat, zorg dan dat het kort genoeg is om de aandacht van je publiek vast te houden.

Het tweede deel van je webinar moet ongeveer 70% van de tijd duren. Dat is waar je de argumenten presenteert om je onderwerp te ondersteunen. Gebruik 3 goede argumenten of oplossingen die je onderwerp antwoord geven. Drie is genoeg om het publiek van jouw idee of oplossing te overtuigen.

En tot slot, de conclusie en Q&A. Het zou ongeveer 20% van je webinar moeten kosten. Gebruik die tijd om de belangrijkste onderwerpen die je hebt behandeld te herhalen. Moedig jouw publiek aan om vragen te stellen en neem voldoende tijd om ze te beantwoorden.

3. Geef jouw publiek iets speciaals
Vergeet niet om iets voor te bereiden wat kijkers kunnen krijgen nadat het webinar voorbij is.

 • Een korting
 • Een registratiesleutel voor een gratis proefversie van jouw service
 • Een link naar jouw e-book of een white paper die alleen beschikbaar is voor het webinarpubliek
 • Een certificaat van deelname

Wat je het publiek ook geeft, zorg ervoor dat het iets is waar zij wat mee kunnen en dat ze zich onderscheid van de personen die het webinar niet gevolgd hebben.

Conclusie:
Om ervoor te zorgen dat jouw webinar een succes wordt, moet je het een goede structuur geven. Begin met een krachtige opener om de aandacht van het publiek te trekken en de structuur om te presenteren. Geef drie sterke argumenten of oplossingen om je onderwerp te ondersteunen, luister naar de mening van de deelnemers en moedig hen aan om vragen te stellen. En vergeet niet om ze aan het einde iets speciaals te geven.

Let’s webinar!

Heb je deel 1 al gelezen?!

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!