Hoe ga jij om met vragen tijdens het webinar?

Door Jaimy - 22 January 2019

Eén van de voordelen van het hosten van webinars, is de interactie die jij kan aangaan met je publiek. Jij kunt jouw verhaal en boodschap overbrengen maar, misschien nog wel belangrijker, zij kunnen hun vragen stellen aan jou! Zo voelen zij zich gehoord en zal het publiek actief deelnemen aan het webinar. In deze blog lees je hoe jij kan omgaan met vragen tijdens het webinar!
 

Voorafgaand aan het webinar

Er zijn verschillende manieren om vragen te generen van je publiek. Eén van deze manieren is om te vragen om het publiek hun vragen van te voren in wilt sturen. Dit kan je doen in het promotiebericht wat je gaat verspreiden of je kan het op de registratiepagina vermelden.

Het voordeel hiervan is dat je het publiek alvast aan het denken zet. Maar jij ook jezelf goed kan voorbereiden op het beantwoorden van de vragen tijdens het webinar. Hierdoor is de kans dat jij de vragen niet kan beantwoorden tijdens het webinar nihil.

Let wel op, wanneer het publiek vragen instuurt verwachten zij dat deze beantwoord worden. Vertel daarom tijdens het webinar wat je aanpak betreft de vragen zal zijn. Mocht het je niet lukken om alle vragen te behandelen tijdens het webinar, stuur de personen het antwoord na het webinar alsnog toe!
 

Tijdens het webinar (chat)

Je kunt ook vragen beantwoorden tijdens het webinar zonder dat je de vragen van te voren bekeken hebt. Dat vraagt soms enige improvisatie maar, jij bent de expert! Je zelf kiezen hoe je de chat wilt bedienen. Dus of je de openbare of de privé chat wilt gebruiken om de vragen te beantwoorden.

Het voordeel van een openbare chat is dat iedereen elkaars vragen kan lezen. Het kan hierdoor ook wel een nadeel zijn omdat het een zooitje kan worden en het overzicht niet kan behouden. Het voordeel van een privé chat is dat de kijkers sneller vragen durven te stellen.

De vragen kunnen beantwoord worden door een chat terug te sturen. Maar je kunt er ook een Q&A sessie van maken en de vragen live beantwoorden. Zo maak je het webinar interactief.
 

Na afloop van het webinar

Als je meer vragen krijgt dan je verwacht had kan je de vragen ook na het webinar behandelen. Dit kan je doen door later een bericht met het antwoord te sturen. Maar je kan ook aangeven dat je na de live uitzending aanwezig blijft om vragen te beantwoorden.
 

Geen vragen?

Het kan altijd gebeuren, je krijgt geen vragen binnen. Niet voor en niet tijdens het webinar. Wat doe je dan?

De voorbereiding ligt altijd in jouw handen. Zorg er dan ook voor dat je niet met een mond vol tanden komt te staan. Bereid zelf voorafgaand aan het webinar ook een aantal vragen voor. Het is namelijk helemaal niet erg om zelf een vraag te stellen en die te beantwoorden. Het geeft het publiek misschien net dat ene duwtje of de inspiratie om ook een vraag te stellen!

Of je nu voor, tijdens of na het webinar de mogelijkheid geeft om vragen te stellen, beantwoord ALTIJD de vragen. Dat lijkt heel simpel maar je kan niemand vergeten. Je laat je publiek met een verwachting zitten die je moet waarmaken. Het zorgt er tegelijker tijd ook voor dat jij werkt aan je expertstatus. Jouw publiek zal het waarderen!

Let’s webinar!

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!