Hoe zorg je ervoor dat je er goed uitziet op de webcam

Door Remco - 7 July 2015

Er goed uit zien op de camera heeft een klein beetje voorbereiding nodig, vooral omdat een webcam beperkt is in het verhullen van zaken. Gelukkig zijn de dingen waar je op moet letten eenvoudig en kan iedereen zonder veel moeite goed uit zien voor en op de camera. Het beeld en geluid maken of kraken je webinar en dus is het belangrijk dat dit geen storende factor is tijdens het webinar. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk afleiding voorkomt.

Een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat je ook via een webcam haarscherp overkomt.

wistiaEmbed = Wistia.embed("z0vmnzxx5h", { videoFoam: true });

Maak gebruik van licht (dat van voren op je schijnt)

Dit is de truc waarmee ze mensen op tv er goed uit laten zien. Het zorgt ervoor dat je geen schaduwen in je gezicht hebt, die je er minder goed uit laten zien.

Een webcam heeft vaak kleine sensoren en het is daarom belangrijk om vooraf goed te testen met de hoeveelheid licht die je nodig hebt.

Zorg ervoor dat er geen licht van achteren komt (zelfs niet van een raam)

Ga niet voor een raam zitten, het licht door de ramen zorgt ervoor dat de webcam overbelicht raakt. De webcam gaat dit compenseren en dat resulteert erin dat jij op een donkere schaduw gaat lijken.

Voorkom schittering in je brilglazen

Het dragen van een bril tijdens een webinar kan ervoor zorgen dat je beeldscherm weerspiegelt in de glazen. Hierdoor wordt het lastiger om je ogen te kunnen zien. Voor het bouwen aan een vertrouwensband is het belangrijk dat de deelnemers je ook in de ogen kunnen kijken. Als het mogelijk is, adviseren wij om tijdens een webinar contactlenzen te dragen. Als dat niet kan en zonder bril zie je niets, draag dan gewoon een bril en kijk of je je scherm naar beneden kunt kantelen.

Kies een rustige en neutrale achtergrond

Ga voor een rustige achtergrond zitten tijdens de uitzending. Hoe meer er op de achtergrond te zien is, hoe meer de kijkers daar op gaat letten. Je kunt bijvoorbeeld voor een neutrale muur gaan zitten op je werkplek. Als een boekenkast hebt op je werkplek, kan dat ook een goed decor zijn.

Trek neutrale en lichte kleding aan

Het dragen van drukke dessins of streepjes kan ervoor zorgen dat het beeld heel onrustig wordt. In sommige gevallen lijkt het dan alsof je shirt beweegt.

Draag zoveel mogelijk witte of lichte kleuren. De lichte kleur zorgt ervoor dat de camera zich automatisch zal proberen aan te passen aan de hoeveelheid licht in de ruimte waarin je zit. Zwarte of donkere kleding zal veel omgevingslicht absorberen, waardoor je beeld heel donker wordt.

Ga goed recht voor de camera zitten

Ga dicht genoeg bij de camera zitten, zodat je schouders en je gezicht goed zichtbaar zijn. Niet te ver van, want anders kunnen de kijkers je ogen niet meer zien. Zorg ervoor dat er niet te veel ruimte is tussen je hoofd en de bovenkant van het beeld.

Kijk regelmatig in de camera

Dat klinkt vrij logisch, maar je zult merken dat dit in het begin onnatuurlijk voelt. Realiseer je dat de camera het oog is van de kijkers. En tijdens een gesprek of presentatie is het belangrijk om zo nu en dan oogcontact te hebben met je publiek.

Uiteraard kan dit niet de hele tijd, omdat je ook oog moet hebben voor de presentatie, de vragen die worden gesteld via de chat en het activeren van de polls.

Door deze stappen te volgen zorg je ervoor dat je op de webcam overkomt als een professionele webinar presentator. Je ´overkomen´ tijdens het webinar is ontzettend belangrijk, jij bent namelijk het gezicht achter de presentatie en jouw product. 

You're worth it!

Remco

Remco

Remco is een echte webinar marketing expert en ziet het liefst de hele wereld aan het webinarren!