Sinds wanneer is het okay om online meetings tools te gebruiken voor een webinar?

Door Remco - 19 August 2015

Als je al eens eerder hebt gewerkt met een online meeting tool of videoconferencing software, weet je dat deze een aantal basis functionaliteiten bieden. De mogelijkheden zijn heel beperkt, zeker voor het organiseren van een marketing webinar heb je meer nodig!

Hier bij WebinarGeek zijn wij ervan overtuigd dat webinar software een aantal specifieke functionaliteiten nodig heeft. Met name gericht op het optimaliseren van de kijkervaring en het verhogen van de conversie.

Met de stijgende populairiteit van het webinar zijn een aantal aanbieders van videoconference software handig op deze trend ingesprongen. Met een aantal kleine aanpassingen hebben zijn hun software ook ‘geschikt’ gemaakt voor het organiseren van webinars. Althans, zo verkopen zij het nu zelf. Online meetings tools kunnen behoorlijk saai zijn en hebben een aantal beperkingen als het aankomt op het organiseren van webinars. Meeting tools en videoconferencing software zijn gebouwd voor….meetings en conferences! Zij zijn gebouwd om online te kunnen vergaderen en samen te werken. Zij zijn niet de juiste tool voor de job als het gaat om webinars.

Webinars die zijn georganiseerd met een online meeting tools zijn minder betrouwbaar en minder toegankelijk. Het is vaak nodig om software te installeren, voor zowel de organisator als de kijker. Online meeting tools bieden heel beperkte mogelijkheden voor branding en aanpassingsmogelijkheden voor de registratiepagina en e-mailberichten. Hebben vaak een beperking op het aantal deelnemers en laten je ook nog eens heel weinig statistieken over de kijkers zien.

Software die specifiek is ontwikkeld voor het organiseren van webinars heeft met al deze beperkingen rekening gehouden. De tools zijn ontwikkeld vanuit een marketing filosofie en sluiten daardoor ook perfect aan op de behoeften van een moderne marketeer of online ondernemer. Het draait uiteindelijke allemaal om branding en leadgeneratie, toch?!

Webinar software

Als je nog aan het onderzoeken bent welke tool jij gaat gebruiken voor het organiseren van een webinar, hou dan de volgende voordelen van ‘echte’ webinar software in je achterhoofd bij het nemen van een beslissing:

Voordelen van 'echte' webinar software

  • Geen beperking op het aantal kijkers. Hoe meer deelnemers, hoe meer kans op conversie. Dat is wat je wilt, dus zorg ervoor dat je niemand onnodig uit hoeft te sluiten omdat het aantal virtuele stoeltjes bezet zijn.

  • Eenvoudige toegang tot het webinar voor het publiek. Als het nodig is om software te downloaden en te installeren, voordat iemand kan deelnemen is dat een drempel. Mensen haken hier echt door af. Of het is simpelweg niet mogelijk, omdat zij te maken hebben met een netwerkbeheerder. Dit zie je vooral bij grotere instellingen.

  • Volledige brandings mogelijkheden. Het moet eenvoudig zijn om de experience van de kijker volledig te branden en aan te passen naar je eigen huisstijl. De registratiepagina, e-mailberichten en het webinar zelf. Zo raakt de deelnemer snel vertrouwd met jouw bedrijf.

  • Interactie mogelijkheden tijdens het webinar. Hiermee bedoel ik de mogelijkheid om echt interactie te hebben met de kijker en conversie te behalen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om live te chatten, zodat deelnemers vragen kunnen stellen. Het voorleggen van polls aan de kijker, om de mening van het publiek te peilen. Het inbouwen van calls-to-action, die de kijker echt aan moeten zetten tot actie. Op die manier kan je bijvoorbeeld een concrete aanbieding doen.

  • Uitgebreide data en analytics die jou helpen om adequate opvolging te bieden aan hete leads. Je wil na het webinar tot op individueel niveau kunnen bekijken wat een deelnemer tijdens het webinar heeft gedaan, zodat je hier gerichte actie op uit kunt voeren. Het versturen van een follow-up e-mail naar wel of niet kijkers is een must. En dan te bedenken dat je de deelnemerslijst wilt kunnen synchroniseren met je mailinglijst. Het eenvoudig kunnen exporteren van die data is dus heel belangrijk.

  • De prestatie va de software. De kwaliteit van het beeld en het geluid is vaak een probleem bij omgebouwde videoconference platforms. In sommige gevallen is het zelfs nog mogelijk om tegen hoge tarieven in te bellen.


De hierboven genoemde argumenten zijn redenen waarom je moet kiezen voor een echte webinar software aanbieder in plaats van een online meeting tool of omgebouwde videoconferencing software. Wil je meer weten over de functionaliteiten van webinar software, bekijk dan onze product pagina.

Remco

Remco

Remco is een echte webinar marketing expert en ziet het liefst de hele wereld aan het webinarren!