Webinars organiseren? Dit zijn de eerste stappen!

Door Jaimy - 16 April 2018

Tegenwoordig zijn webinars niet meer weg te denken onder de online marketeers. Webinars behoren tot de krachtigste tools die je kunt gebruiken om naamsbekendheid te vergroten, leads te genereren en om te zetten naar tevreden klanten. Tijd voor jou om ook aan de slag te gaan! Dit moet je weten om je eerste succesvolle webinar te organiseren.

Begin bij het begin.. wat is een webinar?

Een webinar is een zogenaamde online seminar. Een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘Web’ en ‘Seminar’. Een webinar is een evenement op het internet waarbij online publiek aanwezig is. Met webinars kunnen deelnemers op verschillende locaties en kan je de presentator zien en horen. De presentator kan ook communiceren met het publiek door vragen te stellen, polls te beantwoorden en te stemmen. Het is dus een interactieve en meetbare online uitzending. Webinars worden vaak gebruikt voor verkoop, marketing, onderwijs en training.

Wat is de basis om een webinar te organiseren?
Om een webinar te kunnen organiseren heb je toegang nodig tot een webinar-platform, zoals wij, WebinarGeek! Daarnaast heb je ook een computer nodig met een stabiele internetverbinding. De computer moet uitgerust zijn met een microfoon en een camera om jouw stem en beeld uit te zenden. Als jouw computer dit niet heeft kan je ook een webcam en een microfoon kopen en installeren. Ben jij benieuwd naar ons product en de prijzen?

Welk soort webinar past bij jou?
Kijk naar welk soort webinar het beste aansluit bij jouw onderwerp, jouw doelgroep en natuurlijk bij jouzelf. Dit zijn een aantal voorbeelden van verschillende soorten webinars: product webinars, educatieve webinars, training webinars, discussie webinars etc.

Hoe bereid je een webinar voor?
Als je voor jezelf besloten hebt wat voor webinar je gaat organiseren en wat je ermee wilt bereiken, dan neem je de volgende stappen:

 • Kiezen van een interessant onderwerp – Zorg voor een onderwerp welke jouw doelgroep aanspreekt. Door bijvoorbeeld een webinar te geven dat het probleem van de kijkers oplost.
 • Doorloop de stappen op het webinar-platform – Om het webinar op te zetten doorloop je de stappen in de wizard van jouw gekozen webinar-platform. Lees hier welke stappen je doorloopt bij WebinarGeek.

Ben je benieuwd hoe je met WebinarGeek stapsgewijs te werk gaat om jouw webinar te lanceren?! Schrijf je dan nu in voor onze demo's en ontdek zelf hoe gemakkelijk het is!

Hoe moet ik mijn webinar promoten?
Om jouw doelgroep zo breed mogelijk te kunnen bereiken is het verstandig om verschillende soorten kanalen voor de promotie van jouw webinar te gebruiken. Dit zijn drie voorbeelden:

 • Social Media - Promoot het webinar voor jouw contacten op Facebook, Twitter en LinkedIn en voer een advertentiecampagne uit om u te helpen een nog groter publiek te bereiken.
 • E-maillijst - Voer een e-mailcampagne uit om te adverteren voor jouw webinar. Hier vind je nog een aantal tips voor het maken van jouw
  eigen e-mailcampagne!
 • Eigen website - Maak een duidelijke call-to-action voor websitebezoekers zodat zij zich kunnen registreren voor het webinar. Schrijf een blogartikel over de onderwerpen die je gaat behandelen in het webinar.

   

Hoe bereid ik de inhoud van mijn webinar voor?
Je kunt je webinar het beste opsplitsen in drie delen. Afhankelijk van hoe lang jouw webinar duurt bepaal je de tijd per onderdeel. Bijvoorbeeld:

 • Introductie – 5 minuten
 • Hoofdpresentatie & kern van het verhaal – 25 minuten
 • Question & Answer (Q&A) – 10 minuten

Stop niet te veel informatie in de dia’s. Maak ze aangenaam om te lezen en beschrijf de belangrijkste punten die je jouw kijkers wilt laten onthouden.

Zodra alles gepland is, is het tijd om je presentatie te oefenen. Voer voorafgaand aan het webinar altijd een test uit. Met behulp van het webinar-platform kan je een test webinar uitvoeren. Hierdoor weet je hoe je alles probleemloos kunt gebruiken en kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip: Bij WebinarGeek maken wij altijd een opname van het webinar. Bekijk zelf ook de replay van jouw webinar. Hier kan je van leren en zo je volgende webinar te optimaliseren!

Ontdek waarom bedrijven groot en klein WebinarGeek gebruiken om hun webinars te hosten!


Let's webinar!

Jaimy

Jaimy

Jaimy verdiept zich graag in de wereld van de Online Marketing, het online zichtbaar zijn en ervoor zorgen dat informatie op de juiste plek terecht komt, zijn haar dagelijkse bezigheden!