Documentatie Webinar uitzenden Uitzenden met een co-presentator

Uitzenden met een co-presentator

Deze feature maakt het mogelijk een tweede spreker uit te nodigen tijdens het webinar. Deze persoon kan vanaf een andere locatie deelnemen. Je kunt met de co-presentator om de beurt presenteren. Slechts één van beide presentatoren is in beeld en hoorbaar.

Wil je iemand anders laten presenteren maar hoef je zelf niet in beeld te zijn, heb je deze functionaliteit in principe niet nodig. Je kunt dan iemand anders toegang tot je account geven om het webinar te geven in plaats van jou.

Dit artikel legt je uit hoe dit werkt en wat je nodig hebt.


Systeemvereisten

De systeemvereisten die gelden voor een co-presentator zijn hezelfde als voor een presentator. Deze kun je hier terugvinden.

Het belangrijkste is dat de beide presentatoren gebruiken maken van de browser Google Chrome.


Co-presentator uitnodigen

Nadat je een webinar hebt aangemaakt en gepubliceerd kom je op het dashboard terecht. Daar kan je een co-presentator toevoegen. Klik op "extra gebruiker toevoegen" en vul de gegevens in van de persoon die je als co-presentator wilt uitnodigen. Stuur vervolgens ofwel een e-mail met alle informatie ofwel deel handmatig de benodigde informatie welke je vindt door te klikken op "Laat uitnodigings links zien":

Zoals je ziet zijn er twee links, eentje voor het echte live webinar en eentje om te testen. Als je zelf een test start (via "Test het webinar") dan dient je co-presentator de test link te gebruiken, en alleen voor het echte webinar dient je co-presentator de live link te gebruiken. Deze links komen ook in de mail die je kunt sturen:


Vooraf samen inloggen

Als je ingelogd bent als eerste presentator in het test webinar kan de co-presentator ook inloggen. Voor een test of echte webinar zal het in deze volgorde moeten, de eerste presentator moet altijd ingelogd zijn om het webinar te kunnen geven. Als de co-presentator klikt op de unieke link voor de test of het echte webinar komt er na enkele ogenblikken een knop met "Verbinden" in beeld om verbinding te maken met de eerste presentator:

Als de verbinding totstand is gebracht krijgen beide presentatoren linksonderin het beeld een kleine video met de andere presentator in beeld. Er kan nu ook via audio gecommuniceerd worden. Je zult altijd de andere presentator blijven zien, maar het praten met elkaar is alleen mogelijk als het webinar nog niet is gestart. Ideaal dus voor de voorbereiding! Ook kun je met de andere presentator chatten via de "Presentator chat" (te vinden onder de publieke chat). Deze chat is alleen zichtbaar voor presentatoren (en moderators etc.) van het webinar:


De uitzending

Als de presentatoren succesvol met elkaar zijn geconnect is het tijd om het (test) webinar te starten. Dit is iets wat alleen de eerste presentator kan doen. De eerste presentator is degene met het beheer van het webinar en kan ten aller tijde het webinar starten, stoppen en bepalen wie er op dat moment presenteert/in beeld is. De co-presentator kan ten aller tijde de chat beheren en kan alleen presenteren en slides e.d. bedienen op het moment dat de eerste presentator dit initieert. Zodra de uitzending is gestart zal er ook in beeld komen wie er op dat moment presenteert:

Het webinar begint standaard bij de eerste presentator. Zodra je over wilt schakelen naar de tweede presentator laat je je muis gaan over het video beeld van de tweede presentator en klik je op "Schakelen naar co-presentator". De tweede presentator gaat dan live:

Op het moment dat het webinar live is en je als presentator niet presenteert zie je altijd in het midden het webinar vanuit het oogpunt van de kijker. Op het moment dat je als eerste presentator zelf weer in beeld bent kun je klikken op "Terug naar mij" om de presentatie weer over te nemen:

Het wisselen tussen presentators kun je zoveel doen als je wilt. En als je klaar bent met het webinar kun je klikken op "Stop webinar" om het webinar te beëindigen. De verbinding met de co-presentator zal ook worden verbroken maar kan uiteraard voor een nieuwe test of live webinar weer opnieuw worden opgezet.


De kijkerservaring

De kijker ziet het webinar alsof er één iemand presenteert, gelijk aan een normale webinar. Er is ten aller tijde maar één beeld zichtbaar, ofwel van de eerste danwel de co-presentator. Tussen het schakelen door (van en naar presentator) is er kort een blauw scherm in beeld met de tekst "We wachten op de presentator":