Uitzenden met een co-presentator

Je kunt met twee sprekers tegelijk een webinar geven. Het is dus mogelijk om een gastspreker uit te nodigen die vanaf een andere locatie samen met jou het webinar geeft. Tijdens het webinar zijn beide presentatoren continue hoorbaar voor de kijkers. De hoofdpresentator bepaalt wie ook in beeld komt voor de kijkers. 


Systeemvereisten

De systeemvereisten zijn voor een co-presentator hetzelfde als voor de hoofdpresentator. Deze kun je hier terugvinden.

Het belangrijkste is dat de beide presentatoren gebruik maken van de Google Chrome en overige programma’s af te sluiten.

Let op! Test en oefen dit goed van te voren samen met je co-presentator met de set up net als het live webinar zodat je tijdens het live webinar niet voor verrassingen komt te staan.


Co-presentator toevoegen

Na het publiceren van je webinar kan je een co-presentator toevoegen. Je kan per webinar één co-presentator toevoegen. Klik op je webinar > "Webinar bewerken" > scroll naar beneden en klik op "+ Gebruiker toevoegen" onder "Extra gebruikers".

Vul de gegevens in van de persoon die je als co-presentator wilt uitnodigen, selecteer bij rol "Co-presentator" en klik op "Opslaan".

De uitnodigingsmail wordt standaard verstuurd. Klik op het vinkje om de uitnodigingsmail niet te versturen. Klik op "Opslaan" om de co-presentator toe te voegen.

De opgeslagen gegevens kan je altijd bewerken of verwijderen. Dit doe je bij het bewerken van je webinar. Ga naar “Extra gebruikers “ en klik op "Bewerk" > "Wijzig gebruiker" of "Verwijder gebruiker".


Uitnodiging later sturen

Klik op je webinar, ga naar "Extra gebruikers" en klik op "Opties" > "Verstuur uitnodigings e-mail". In deze uitnodigings e-mail staan de datum, tijd en de link voor het live- en test webinar vermeld.

Om zelf de uitnodigings link te delen klik je op "Opties" > "Laat uitnodigings links zien".

Er zijn twee links, eentje voor het echte live webinar en eentje om te testen. Als je zelf een test start (via "Test het webinar") dan moet je co-presentator  de test link gebruiken, en voor het echte webinar moet de co-presentator de live webinar link gebruiken.


Verbinden met een co-presentator

Voorafgaand aan het webinar verbinden

Voorafgaand aan het webinar kan je met de co-presentator inloggen. Dit doe je door zelf in te loggen en naar de live (test) omgeving te gaan laat vervolgens de co-presentator op de uitnodigings link klikken om naar het (test) webinar te gaan.

Wanneer jullie beide in de live (test) omgeving zitten kan de co-presentator op "Verbinden" klikken om verbinding te maken met de hoofdpresentator.

Nadat de co-presentator op “Verbinden” heeft geklikt krijg je een melding om met de co-presentator te verbinden.

Zodra de verbinding tot stand is gebracht krijgen beide presentatoren onderin het beeld een video met de andere presentator in beeld en jijzelf. Er kan nu via audio met elkaar gecommuniceerd worden. Ideaal dus voor de voorbereiding!

Tijdens het live webinar verbinden

Je kan het webinar al starten voordat je bent verbonden met de co-presentator. De co-presentator kan op elk moment verbinden. Als de co-presentator tijdens het live webinar wilt verbinden, dan wordt de co-presentator bij toelating op mute gezet. Je kan dit uitzetten door met op het microfoon te klikken onder bij de video van de co-presentator.


Webinar starten

De hoofdpresentator start altijd het webinar, door op "Start (test) webinar" te klikken.

Tijdens het live webinar is er maar één van beiden in beeld voor de kijkers, maar beiden zijn jullie hoorbaar. Jij als hoofdpresentator kan op elk moment de co-presentator muten, dit doe je door over zijn video te gaan en op het ‘microfoon’ icoon te klikken.

Je ziet zelf groot in beeld wie er op dat moment zichtbaar is voor de kijkers, ook zie je een blauwe lijn (onder bij de video's) bij de video van de presentator die aan het presenteren is.

Om je co-presentator in beeld te brengen, klik je onder de video op de co- presentator.

Om terug te schakelen klik je op jezelf.

Het wisselen tussen presentatoren kun je zo vaak doen als je wilt. En als je klaar bent met het webinar kun je als hoofdpresentator klikken op "Stop (test) webinar" om het webinar te beëindigen. De verbinding met de co-presentator zal ook worden verbroken maar kan uiteraard voor een nieuwe test of live webinar weer opnieuw worden opgezet.


Wat kan een co-presentator?

De co-presentator kan ten aller tijde de chat beheren, slides bedienen, interacties starten.

Tijdens het live (test) webinar kan je met de andere presentator chatten via de "Presentator chat", deze chat is te vinden onder de publieke chat. Deze chat is alleen zichtbaar voor de presentatoren en moderators van het webinar en niet voor de kijkers.

De hoofdpresentator is degene met het beheer van het webinar en kan ten aller tijde het webinar starten, stoppen en bepalen wie er op dat moment presenteert.

De co-presentator en hoofdpresentator zien onder bij de video’s en blauw balk boven degene die op dat moment in beeld is voor de kijker.


De kijkerservaring

De kijker ziet één beeld, maar kan beide presentatoren horen. Er is ten aller tijde maar één beeld zichtbaar, ofwel van de hoofdpresentator danwel de co-presentator. Als er een presentatie wordt aangezet dan zien zij dit net als bij een live webinar zonder co-presentator.