Beginnen met de test

Een goede voorbereiding is het halve werk, en daarom is het erg belangrijk om je webinar goed vooraf te testen. De test is bedoelt om alles technisch en functioneel goed na te lopen en om je webinar zelf goed te kunnen testen. Zo kun je met een gerust gevoel je echte webinar starten. De dry-run kun je op elk gewenst moment starten vanuit de webinar pagina door te klikken op "Test het webinar":

Eén van de mooie dingen van het testen is dat je zovaak kunt testen als je maar wilt!


Webcam en microfoon

Als je de test webinar voor het eerst opstart zal je browser je vragen om toestemming te verlenen voor het gebruiken van je camera en microfoon:

Klik op "Allow" (of toestaan) en je camera zou gelijk in beeld moeten verschijnen. Als je vervolgens onder je camera klikt op "Camera en microfoon instellingen" kun je hier nog kiezen welke camera en microfoon je wilt gebruiken als je er meerdere hebt. Ook kun je hier de video kwaliteit van je webinar wijzigen.

Als je jezelf goed in beeld ziet kun je controleren of het geluid van je microfoon goed over komt en krijg je ofwel een melding dat we geluid ontvangen of dat we niets horen met instructies wat te doen. Je kunt altijd zien of we geluid binnen krijgen door te kijken naar het "microfoon metertje" wat moet uitslaan ter bevestiging:

Mocht je tijdens je webinar je microfoon uit willen zetten kun je klikken op het microfoon icoontje, deze wordt dan rood.


Een derde (of jezelf) uitnodigen

Als je camera en microfoon werken en je te zien en te horen bent kun je een derde uitnodigen om mee te testen. Mocht je alleen zelf willen kijken (op een tweede scherm of in een tweede tab) kun je klikken op de "Als kijker" link rechts. Dit opent de test webinar als kijker:

Je kunt echter ook een derde uitnodigen. Let erop dat voor een test webinar het alleen mogelijk is om deze te volgen vanuit Google Chrome, dus zorg dat de kijker op deze browser meekijkt (deze beperking geldt niet voor je live webinar). Om iemand uit te nodigen klik je op het "Uitnodigen" icoontje om iemand ofwel een e-mail ofwel een directe link te sturen voor het test webinar:

Is er iemand (of jezelf) ingelogd als kijker? Webcam en microfoon ingesteld? Je webinar helemaal ingesteld inclusief je eventuele presentatie? Dan gaan we nu de test starten!


De test starten

De test starten is simpel: klik op de "Start test webinar" knop bovenin om live te gaan. De test zal worden geïnitialiseerd en de kijker(s) zullen je snel kunnen zien en horen. Zodra je live bent verandert de knop en geeft de pagina je een bevestiging dat je live bent:

Zodra je live bent gaat ook de timer lopen rechtsbovenin beeld zodat je kunt zien hoelang je webinar al bezig bent. Probeer tijdens de test zoveel mogelijk het scenario van het "echte webinar" na te bootsen. Vertel je verhaal, laat je slides zien, chat met de kijker(s). Zorg er tijdens de test voor dat je goed test of je goed in beeld bent en of je goed te verstaan bent. Je kunt de test ook goed gebruiken om bekend te raken met alle opties die je hebt tijdens de live webinar van "Interacties", "Kijkers", "Privé chat", "Publieke chat" tot aan "Slides en videos":


Wanneer is de test succesvol?

Het belangrijkste van de test is dat je jezelf comfortabel voelt bij het geven van een webinar. Je begrijpt hoe het systeem werkt, weet alle opties te vinden en kunt dit combineren met het delen van de inhoud van je webinar. Technisch gezien is de test een succes als je goed te zien en te horen was. Ga je voor je echte webinar gebruik maken van een andere computer, internetverbinding of webcam? Zorg er dan voor dat je voor de tijd een nieuwe test doet om niet voor verrassingen te komen te staan.