Documentatie Webinar uitzenden Live uitzending starten

Laatste voorbereidingen

Het is bijna zover, je gaat een live webinar starten. Allereerst dien je te controleren of alles klaarstaat en werkt:

  • Heb je een succesvolle test gedaan? Zorg ervoor dat als je computer, internetverbinding of webcam/microfoon anders zijn dan bij de test dat je eerst een nieuwe test doet.
  • Staan al je interacties ingesteld?
  • Is je presentatie ingeladen?
  • Heb je waar mogelijk zoveel mogelijk programma's afgesloten op je computer, en alleen open wat je nodig hebt voor je webinar?

Ben je er klaar voor? Dan kun je de live webinar pagina openen. We raden aan dit ongeveer 15 minuten voor aanvang van het webinar te doen:


De uitzending starten

Als je goed in beeld bent en je microfoon geluid binnenkomt kun je het webinar starten. Als je met je presentatie wilt starten kun je voordat je live gaat eerst nog een slide aanklikken en je presentatie aanzetten:

Als je er klaar voor bent kun je klikken op "Start live webinar", op dit moment gaat ook de opname van start:

Zodra je live bent begint het webinar voor jou en voor je kijkers, rechtsbovenin beeld zie je een timer lopen die aangeeft hoelang je webinar al bezig is. Naast de tekst "Live" zie je het aantal kijkers op dit moment:


De uitzending stoppen

Het webinar beëindigen kan met één klik, hiermee wordt (indien geactiveerd) de sales pagina en de evaluatie getoond aan de kijkers en wordt de opname van de webinar beëindigd:


Troubleshooting

Waar computers zijn kan er altijd iets mis gaan. Het belangrijkste is om rustig te blijven en vertrouwen op het systeem. De volgende problemen zouden kunnen optreden tijdens je live uitzending:

Probleem: de stream kan niet worden gestart

Oorzaak: je computer kan geen verbinding maken met de media server.
Oplossing: ververs de pagina en probeer het opnieuw. Als je test webinar succesvol is geweest op dezelfde internetverbinding moet dit werken. Controleer ook of je internet nog werkt door een andere website te bezoeken zoals google.nl.

Probleem: verbinding met server verbroken tijdens live uitzending

Oorzaak: meestal is het zo dat je internetverbinding is onderbroken, bijvoorbeeld als je van Wifi netwerk wisselt of je internetverbinding niet meer werkt.
Oplossing: ververs de pagina en start je webinar opnieuw. Meld in de chat aan de kijkers dat je de video even opnieuw opstart, zij zullen automatisch de video weer te zien krijgen.

Probleem: webinar per ongeluk beëindigd

Oplossing: ververs de pagina en start je webinar opnieuw. Meld in de chat aan de kijkers dat je de video even opnieuw opstart, zij zullen automatisch de video weer te zien krijgen.