Scherm delen

Tijdens een live webinar is het mogelijk om je scherm te delen. Het is mogelijk om je volledige scherm te delen of een specifiek venster. Zo kan je een live demo geven van een webapplicatie, een website laten zien of een presentatie delen. Het is belangrijk als je je scherm wilt delen om dit goed te testen, dit artikel helpt je daarbij.

Benodigdheden

De optie om je scherm te delen is beschikbaar is de testomgeving en in de live omgeving van het webinar. Om deze optie te kunnen gebruiken is het nodig om eenmalig een Chrome extensie te installeren. Dit is een plugin voor je browser welke na installatie altijd beschikbaar is.

Als je een test webinar opent en je hebt deze extensie nog niet geïnstalleerd kun je aan de rechterkant van je scherm op "Installeren" klikken om dit te doen:

Na de installatie kun je het beste je browser (of in ieder geval de WebinarGeek pagina) sluiten en opnieuw openen zodat de extensie beschikbaar komt. Vanaf nu kun je je scherm gaan delen! Voor een optimale omgeving adviseren we ook om waar mogelijk scherm delen te gebruiken op een computer met minimaal twee schermen, lees daarover meer hieronder.

Scherm delen gebruiken

Als je een test of live webinar opent kun je onder de "Camera" optie kiezen om je scherm te delen:

Scherm delen geeft je twee opties, je kunt een volledig scherm delen ("Entire screen") of een specifieke applicatie ("Application"). Bij de eerste optie deel je een volledig scherm, dat wil zeggen dat alles wat er in beeld is op het gekozen scherm te zien zal zijn voor de kijker. Bij de tweede optie kies je een specifieke applicatie, dat wil zeggen dat alleen dit venster in beeld zal zijn.

Wij adviseren de tweede optie te gebruiken, hiermee heb je meer controle en zorg je er ook voor dat er niet (per ongeluk) ongewenste dingen in beeld komen, bijvoorbeeld een notificatie van een nieuwe e-mail op je scherm zal bij het delen van je volledige scherm ook in beeld zijn.

Na het kiezen van wat je wilt delen zal hetgeen je gekozen hebt in beeld zijn voor je webinar. Je computer geeft hier ook een melding van die je onderin je scherm ziet staan, welke je kunt "Verbergen" om ervoor te zorgen dat deze niet voor de kijkers zichtbaar is:

Belangrijk in deze is dat als je een heel scherm deelt, je hetgeen wat je wilt delen op dit scherm zelf in beeld dient te hebben. Anders krijg je (zeker met één beeldscherm op je computer) een soort "loop" effect waarbij je je webinar scherm deelt in je webinar, dat ziet er ongeveer zo uit:

Als je dit in beeld ziet dan ben je het webinar scherm zelf aan het delen, breng als je dit ziet het venster in beeld wat je wilt delen. Je ziet dan inderdaad je webinar omgeving niet meer, maar je kijkers zien dan wel het juiste. Dit kun je vergemakkelijken door met een tweede scherm te gebruiken, zie hieronder.

Het delen van je scherm kun je stoppen door ofwel je camera te delen in je webinar omgeving, ofwel op "Stoppen" te klikken onderin je scherm. Als je dit doet schakelt de webinar automatisch weer terug naar de camera.

Twee schermen gebruiken

Als je één scherm op je computer hebt is er vaak wat meer oefening vereist om je scherm te delen, je kunt immers niet én je webinar uitzendpagina én hetgeen wat je wilt delen tegelijkertijd in beeld zien. Om het nog makkelijker te maken kun je het beste twee beeldschermen gebruiken (op dezelfde computer). Wat je dan doet is als volgt:

  • Op het eerste beeldscherm open je je WebinarGeek uitzendpagina.
  • Op het tweede beeldscherm open je hetgeen je wilt delen (bijv. een applicatie, of een browser).
  • Kies nu bij het schermdelen op scherm 1 iets van scherm 2, zo heb je beide schermen optimaal in gebruik. Je ziet hierbij je webinar uitzendpagina en kunt bijv. chatten met je kijkers, maar ziet ook het scherm dat je op dat moment deelt tegelijkertijd in beeld.

Tips voor een optimale kwaliteit

Bij schermdelen is het hebben van een krachtigere computer belangrijker dan bij het delen van je camera. De kwaliteit van de video wordt dynamisch afgesteld op de mogelijkheden van je computer, hoe meer "rekenkracht" je computer bijvoorbeeld beschikbaar heeft, hoe makkelijker het wordt om de video in een hoge kwaliteit te delen.

Om zo hoog mogelijk uit te zenden kun je de volgende tips toepassen:

  • Sluit alle programma's op je computer die je niet nodig hebt, zorg dat alleen WebinarGeek en de applicatie die je wilt delen openstaan.
  • Zet de resolutie van je beeldscherm op een resolutie van 720 pixels in hoogte (bijvoorbeeld 1280x720). Je webinar wordt namelijk ook uitgezonden in deze resolutie, dus als je scherm ook in deze resolutie is hoeft het beeld niet bijgeschaald te worden. Je kunt hier lezen hoe je de resolutie aanpast. Je kunt deze na het webinar weer terugzetten.
  • Gebruik waar mogelijk de opties om het scherm wat je deelt in te zoomen. Stel: je deelt een website op een groot scherm. Je kijker kan kijken op een veel kleiner scherm, waardoor het moeilijk te lezen is. Als je de tekst en het beeld groter maakt zal dit duidelijker zijn (Control/Command + het '+' teken is een handige toetsencombinatie hiervoor).
  • Mocht de kwaliteit nog niet naar tevredenheid zijn kun je voor je live gaat via de knop "Camera en microfooninstellingen" de kwaliteit op het hoogst zetten. Let op: dit vereist meer van je computer en internetverbinding, test dit goed.

Mocht je vaak gebruik maken van schermdelen voor bijvoorbeeld (software) demonstraties, kun je ook overwegen een (offline) opname te maken op je computer en dit videobestand gebruiken als video injectie of als een automated webinar. Om video's op te nemen op je computer kun je gebruik maken van software zoals Camtasia.


Veelgestelde vragen

Ik zie mijn scherm herhaalt worden in het webinar scherm, hoe kan dit?
Als je dit in beeld ziet dan ben je het webinar scherm zelf aan het delen, breng als je dit ziet het venster in beeld wat je wilt delen. Je ziet dan inderdaad je webinar omgeving niet meer, maar je kijkers zien dan wel het juiste.

Kan ik ook mijn webinar en scherm wat ik deel tegelijkertijd zien?
Dit kan als je twee beeldschermen gebruikt, zie hierboven onder "Twee schermen gebruiken" over hoe dit werkt.

Ik wil een website delen maar zie deze niet terug onder "Applicaties".
Als je een website wilt delen, doe dit dan in een nieuw (Chrome) venster, en niet in een nieuw tabblad.