Systeemvereisten

Overzicht met minimale systeemvereisten voor presentator en deelnemer van webinars.

Laatst bijgewerkt: 16 november 2018.


Internetsnelheid

als presentator

De minimaal benodigde uploadsnelheid voor het uitzenden van een webinar met WebinarGeek is ongeveer 75 kilobytes per seconde (gelijk aan 0,6 Mbps).

Belangrijker dan de internetsnelheid is de stabiliteit van je verbinding. Om live te videostreamen heb je een stabiele verbinding nodig. Kies bij voorkeur voor een verbinding via een kabel in plaats van via WiFi. Kies je wel voor WiFi zorg er dan voor dat je zo dicht mogelijk bij de router/het modem zit.

WebinarGeek probeert de kwaliteit van je webinar automatisch in te stellen voor je. Je kunt deze altijd zelf ook nog wijzigen. Klik hier voor een overzicht van de verschillende keuzes in kwaliteit die we bieden.

met meerdere presentatoren

De benodigde uploadsnelheid voor het uitzenden van een webinar met meerdere presentatoren vermenigvuldigt met het aantal presentatoren. De minimaal benodigde uploadsnelheid voor de hoofd presentator in een webinar met twee presentatoren is ongeveer 125 kilobytes per seconde (1 Mbps).

als deelnemer

Voor deelnemers geldt een minimale downloadsnelheid van 60 kilobytes per seconde (gelijk aan 0,5 Mbps). WebinarGeek past automatisch de kwaliteit van de webinar aan (naar beneden of naar boven) afhankelijk van de beschikbare bandbreedte en de computercapaciteit van de deelnemer.

testen

Je kunt de snelheid van je internetverbinding hier testen. Klik op "Begin test" na het laden en kies een locatie in de buurt. Zorg dat de (upload of download) snelheid in "Mbps" hoger of gelijk is aan de aangegeven minimale snelheden.


Ondersteunde besturingssystemen

als presentator

Voor het geven van een webinar is benodigd:

 • Windows: 7, 8, 8.1, 10 of hoger
 • Mac: OS X Mavericks 10.9 of hoger
 • Linux: Ubuntu 10.04+, Debian 8+, openSUSE 13.1+ of Fedora Linux 21+

als deelnemer

WebinarGeek is getest op Windows 7 of hoger, Mac OS X Mavericks of hoger en Linux Ubuntu 10 of hoger. Qua mobiele apparaten is het getest op iOS 9 of hoger (voor een optimale ervaring is iOS 10 of hoger vereist) en op Android apparaten waarvan het Android besturingssysteem gelijk is aan versie 4.1 of hoger.

testen

Je kunt op deze pagina zien welk besturingssysteem je hebt.


Ondersteunde browsers

als presentator

Voor het geven van een webinar is Google Chrome versie 60 of hoger vereist, voor een optimale ervaring raden we versie 65 of hoger aan. Bij het aanmaken van een webinar of het openen van een test webinar wordt dit automatisch getest. Indien je Google Chrome al hebt kun je de versie contorleren door rechtboven in je browser op de 3 puntjes te klikken vervolgens op >"Help" > "Over Google Chrome".

als deelnemer

WebinarGeek is werkend getest op:

 • Google Chrome (versie 54 of hoger)
 • Mozilla Firefox (versie 49 of hoger)
 • Mac Safari (versie 9 of nieuwer)
 • Internet Explorer 10, 11 & Edge (eerdere versies niet ondersteund)
  • Kijken via Internet Explorer in Windows 7 of via Internet Explorer 10 vereist installatie van Flash Player.
 • Android 4.2 of nieuwer (met daarop Google Chrome 50 of nieuwer)
 • iOS Safari en Google Chrome for iOS (iOS10 of hoger)

Door onze techniek zal WebinarGeek ook nagenoeg altijd werken in andere browsers waar videostreaming in wordt ondersteund.

De volledige scherm (full screen/fullscreen) optie voor kijkers wordt in alle bovengenoemde browsers ondersteund behalve in iOS (iPhone/iPad etc.) en in Internet Explorer 10.

testen

Je kunt op deze pagina zien welke browser je hebt.


Ondersteuning camera's

Nagenoeg alle (virtuele) camera's en microfoon worden ondersteund voor een presentator, zolang je browser deze uit kan lezen. Voor een (web)camera geldt dat de minimale resolutie 1280x720 dient te zijn.


Ondersteuning mobiele devices

Nagenoeg alle browsers die de mogelijkheid hebben om een videostream af te spelen maken het mogelijk om een webinar te volgen als kijker. De meest optimale gebruikerservaring voor Apple apparaten vindt plaats met iOS 10 of hoger, daar voorgaande iOS versies de videostream alleen in fullscreen kunnen afspelen (en dus niet alle WebinarGeek elementen tegelijk in beeld kunnen zijn). Voor Android is het noodzakelijk om een webinar te volgen via Google Chrome, welke standaard aanwezig is op Android 4.1 of hoger.


Bedrijfsnetwerk en firewall

als presentator

Voor het geven van een webinar is het noodzakelijk dat TCP-verkeer (via RTP) wordt toegestaan op poort 1935, inkomend als uitgaand. Mocht dat niet lukken kun je aanvullend ook STUN verkeer openen naar en van poort 19302. Mocht je problemen hebben met het verbinden tijdens het testen van het webinar neem dan contact op met je systeembeheerder om dit te controleren.

Mocht het nodig of gewenst zijn om het op domeinnaam niveau in te stellen, zorg er dan voor dat verkeer wordt toegestaan van en naar alle subdomeinen van webinargeek.com (*.webinargeek.com).

als deelnemer

Het volgen van een webinar is mogelijk in alle netwerken waarin het mogelijk is om (zonder restricties) websites op het internet te bezoeken.


Overzicht verschillende kwaliteiten

WebinarGeek stelt de kwaliteit van je webinar automatisch voor je in, welke zelf nog te wijzigen is per webinar. Door de video codecs die we gebruiken is over het algemeen minder bitrate nodig voor een hoogwaardige live stream, we nodigen je graag uit om het zelf te proberen in een test webinar.

Een overzicht van de kwaliteiten die we bieden en welke bitrate/bandbreedte hier bij hoort:

 • Laag: 16 kb/sec (0,12 Mbps)
 • Gemiddeld: 43 kb/sec (0,3 Mbps)
 • Standaard: 75 kb/sec (0,6 Mbps)
 • Hoog: 128 kb/sec (1 Mbps)
 • HD: 200 kb/sec (1,6 Mbps)
 • Maximum: 400 kb/sec (3,2 Mbps)

Het kan zijn dat sommige kwaliteitskeuzes niet beschikbaar zijn in je huidige pakket, we verwijzen hiervoor graag naar de pricing pagina. Hogere kwaliteit nodig of vragen? Neem gerust contact op.