Documentatie Troubleshooting Troubleshooting Guide

Troubleshooting


Na alle voorbereiding is er niets vervelenders dan dat er tijdens de live uitzending iets niet lijkt te lukken. Misschien lukt het niet om verbinding te maken, werkt je webcam niet of krijg je geen geluid. Geen paniek!
Gelukkig hebben wij alles al een keer voorbij zien komen en is het meestal zo verholpen. Hieronder vind je een aantal tips om dingen op te lossen en snel up and running te zijn. We've got your back!

Geen verbinding

 

Kan je geen verbinding maken als je het webinar probeert te starten? Als je connectieproblemen hebt, is er een korte checklist die je kunt doorlopen.

 

# Update Google Chrome

Zorg ervoor dat je browser Google Chrome altijd up-to-date is. Dit lijkt misschien triviaal, maar kan weldegelijk het verschil maken. Wij maken gebruik van WebRTC en daar volgen de ontwikkelingen zich op hoog tempo op. Ook Google Chrome is nog steeds volop in ontwikkelingen op dit gebied om de streaming ervaring voor iedereen te verhogen! Het is dus super belangrijk om de nieuwste versie van Chrome te gebruiken.
Ga naar Chrome settings om je browser te updaten.

 

# Herstart Google Chrome

Het kan helpen om je browser een keer volledig te herstarten. Dit is zeker handig om te doen als je niet regelmatig je computer opnieuw opstart.
Klik in de browser helemaal aan de rechterkant op de drie bolletjes en kies vervolgens "sluiten". Daarna kan je Google Chrome opnieuw opstarten.

 

# Herstart je computer

Als het herstarten van de browser niet werkt, start dan de computer volledig af. Programma's die op de achtergrond draaien, worden dan volledig afgesloten.

 

Let op! Zorg ervoor dat je geen updates laat uitvoeren vlak voor aanvang van het webinar.

 

# Check je internetverbinding

Controleer je internetverbinding. Een nobrainer hoor ik je denken, maar geloof mij...het komt vaker voor dan je denkt.
Als je gebruik maakt van een bekabelde verbinding, check dan of de kabel goed in je computer zit.
Als je gebruik maakt van WiFi, controleer dan of de verbinding met je router het doet. Zorg dat je niet te ver van het modem zit tijdens het webinar.
In beide gevallen kan het helpen om de verbinding opnieuw tot stand te brengen. Het kan helpen om je browser een keer volledig te herstarten.


Geen beeld (Webcam)

Je opent het webinar, maar krijgt geen beeld. Zonde natuurlijk, want je zit klaar in je beste outfit! Check snel de volgende zaken om jezelf op beeld te krijgen.

 

# Toestemming voor gebruik van je webcam

Controleer of je Google Chrome toestemming hebt gegeven om je webcam te mogen gebruiken.

 

Klik op "Allow" (of toestaan) en je camera zou gelijk in beeld moeten verschijnen. Je kunt nog controleren of de goede webcam en microfoon worden gebruikt door op het camera icoontje in je adresbalk te klikken. Let erop dat als je dit wijzigt je het venster opnieuw dient te laden om de wijzigingen door te geven aan WebinarGeek:

 

# Ingebouwde webcam

Controleer of de webcam niet door een andere applicatie wordt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld Skype zijn, als dat zo is sluit die applicatie dan af en open het webinar opnieuw vanuit WebinarGeek.

 

# Externe webcam

Check eerst of de camera goed is aangesloten en door je computer wordt herkend. Dit doe je via de instellingen van je computer.


Geen geluid (Microfoon)

Als je jezelf goed in beeld ziet kun je controleren of het geluid van je microfoon goed over komt. Ga hiervoor met de muis op je webcam beeld staan en als het goed is zou het "microfoon metertje" moeten uitslaan ter bevestiging van het ontvangen van geluid:

Mocht je tijdens je webinar je microfoon uit willen zetten kun je klikken op het microfoon icoontje wat je boven de meter ziet.


Verbinding verloren

Je zit midden in je verhaal en plotseling wordt de verbinding verbroken. Een flinke dip in jouw internetverbinding kan de verbinding met de streaming servers verbreken. Uiteraard is dat heel vervelend als je bezig bent, maar gelukkig is het mogelijk om het webinar opnieuw te starten.

 

Als de verbinding wordt verbroken, krijg de aanwezige deelnemers een bericht in beeld dat de verbniding is verbroken en dat deze automatisch geprobeerd wordt te herstellen. Zij worden dus niet direct uit het webinar gegooid of kunnen niet meer in het webinar komen.

 

Als het niet lukt om de verbinding automatisch te herstellen, omdat dit te lang duurt. Kan je zelf actie ondernemen om de verbinding te herstellen en het webinar opnieuw op te starten.

Zorg eerst dat je zeker weet dat de internetverbinding is hersteld. Vervolgens heb je twee opties: hervatten of herstarten.

 

# Webinar hervatten

Door het webinar te hervatten worden de opnames van de verschillende stukken samengevoegd in de replay en opname van het webinar.

Open vanuit WebinarGeek het webinar opnieuw via de oranje button.
Klik vervolgens op "webinar hervatten" en je kunt verder gaan met je verhaal.

 

# Webinar herstarten

Door het webinar te herstarten wordt de opname van het eerdere gedeelte overschreven. Dit deel wordt dus niet opgenomen in de replay of opname van het webinar. Deze optie is ook handig als je de live uitzending per ongeluk te vroeg hebt gestart.

Open vanuit WebinarGeek het webinar opnieuw via de oranje button.
Klik vervolgens op "webinar herstarten" en je kunt verder gaan met je verhaal.

 

Scherm delen

Om je scherm te kunnen delen tijdens een webinar is het noodzakelijk om de WebinarGeek extensie daarvoor te installeren.

 

# Extensie installeren

Klik op scherm delen in het webinar en volg de instructies om de extentie voor Google Chrome te installeren.

 

# Chrome updaten

Check of je de laatste versie van Google Chrome gebruikt. Ga naar Chrome settings om je browser te updaten.