Uitzenden via RTMP


Het streamen via RTMP is een geavanceerde feature alleen beschikbaar als add-on op het Advanced pakket. Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Standaard stream je bij WebinarGeek via je browser, hiermee heb je als voordeel dat de stream realtime is en dat er geen additionele hardware of software nodig is. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om direct via RTMP te streamen, en dat is een mogelijkheid. De voordelen hiervan zijn dat je in een hogere bitrate kunt streamen dan de browser standaard aan kan, en dat je meer controle hebt over wat er in de stream zit. Ook werkt dit vaak standaard goed samen met bepaalde hard- en software.

Een alternatieve manier voor meer controle over je stream? Probeer dan eens OBS te gebruiken, dit is een stukje software waarmee je eenvoudig dingen kan doen als multi-camera webinars of picture in picture. Zoek je meer naar een oplossing waarbij je makkelijk externe apparatuur kunt aansluiten? Kijk dan eens hier bij ons artikel over het gebruik van een professionele camera als webcam. Advies nodig over de beste oplossing? Neem dan contact met ons op.


Webinar instellen op eigen encoder

Bij het bewerken of aanmaken van een webinar kun je onder het kopje "Webinar" de bron van de livestream instellen. Kies hierbij voor "Gebruik externe encoder".

Als dit is ingeschakeld is het voor dit webinar alleen nog maar mogelijk om een externe encoder te gebruiken om live te gaan. Het is geen probleem om tussen uitzendingen in te wisselen van encoder.


Uitzendproces test en live webinars

Als je een test of live webinar opent zal het systeem de instellingen die je dient in te stellen in je eigen encoder laten zien. Het enige verschil tussen de test en de live webinars is dat bij de test webinars er geen opname wordt gemaakt. Verder is dit proces hetzelfde en als volgt:

 1. Open het webinar via "Test het webinar" of "Open live webinar" (beschikbaar 3 uur voordat het webinar aanvangt).
 2. Rechts op het scherm zie je de "Publiceer instellingen", deze dien je in te stellen in je encoder. Publiceren van de stream gaat via RTMP. De hostname en de stream naam zijn voor test en live webinars telkens anders. De gebruikersnaam en wachtwoord (RTMP authenticatie) zijn per WebinarGeek account gelijk.
 3. Stel de encoder in en ga live met de stream. Belangrijk is om dit te doen VOOR dat je live gaat met het webinar binnen WebinarGeek. Bij het live gaan checkt WebinarGeek of de stream online is.
 4. Als de stream online is kun je in WebinarGeek klikken op "Start test/live webinar" om daadwerkelijk het webinar te starten, pas vanaf dat moment kunnen kijkers ook meekijken (mits ze al in de kijkpagina zijn).
 5. Als je het webinar wilt beëindigen kies je in WebinarGeek voor "Stop test/live webinar".
 6. Voor live webinars zal de opname na ongeveer 15 minuten beschikbaar zijn na het stoppen van de stream.

Opname

Bij het uitzenden van een live webinar start de opname op het moment dat je op "Start live webinar" klikt. Dus je kunt gerust je stream vooraf al starten en als presentator afspelen. De opname loopt pas vanaf het moment dat je op "Start live webinar" klikt tot het moment dat je op "Stop live webinar" klikt en is ongeveer 15 minuten daarna beschikbaar.


Instellingen stream en encoder

De stream is ingesteld op de volgende resoluties en bitrates voor het adaptive streaming in meerdere kwaliteiten:

 • High - 1080p, 4000kbps
 • Medium - 720p, 2000kbps
 • Low - 480p, 720kbps

De player zal standaard kiezen voor het automatisch kiezen van de juiste kwaliteit ("Auto"), waarbij vaak wordt gestart in een medium kwaliteit en na een seconde of 10 wordt geswitched naar de hoogste kwaliteit indien mogelijk. Het is ook mogelijk voor kijkers om zelf te kiezen uit de drie kwaliteiten.

Zorg dus dat je in de encoder live gaat in een bitrate van 4000kbps of lager in een resolutie van 1920x1080.

Als de keyframe interval kan worden ingesteld, stel dit dan in op 2, 2,5, 5, of 10 seconden.


Beperkingen RTMP streaming

Als je RTMP streaming gebruikt zijn bepaalde functionaliteiten niet beschikbaar, onder meer:

 • Gebruik van co-presentatoren.
 • Realtime streaming.
 • Selectie van camera en microfoon settings (zoals muten).

Nog hulp nodig?

Neem gerust contact op, we helpen je graag.

Chat met ons